Avtalsrörelsen: Medling om flexpension pågår

2016-04-12 10:38 Elisabet Örnerborg  
SPF:s ordförande Christina Rogestam är före detta vd och koncernchef för Akademiska Hus, generaldirektör för Invandrarverket, riksdagsledamot för Centern och ofta anlitad medlare i avtalsrörelsen Foto: Tomas Södergren

Sveriges Ingenjörer har tillsammans med Unionen varslat om strejk från den 18 april för kravet på flexpension. Redan dagen efter varslen var fem medlare utsedda. De har en knapp vecka på sig.

En av de fem medlarna som ska försöka ena parterna i tvisten om flexpension är Christina Rogestam. Hon är en mycket erfaren medlare, som fanns med bland de mest anlitade medlarna i Lag & Avtals genomgång redan 2012. Christina Rogestam var tidigare vd och koncernchef för Akademisk hus, generaldirektör för Invandrarverket, riksdagsledamot för C och nu senast ordförande för Sveriges Pensionärsförbund, SPF.

Medlingsinstitutet har utsett henne och Göran Ekström, tidigare generaldirektör för Arbetsgivarverket att medla mellan de två tjänstemannafacken och Almega IT- och telekomföretagen.

På Malte Erikssons, Torgny Wännströms och Anders Hammarbäcks lott ligger att försöka få de två facken och Almega Tjänsteförbunden att komma överens om ett nytt avtal för branschen Svenska Teknik- och Designföretagen.

Malte Eriksson var tidigare ordförande för Grafiska fackförbundet, Torgny Wännström var tidigare chef för Afa Försäkring och Anders Hammarbäck var tidigare Visions förhandlingschef.

Dessa tre män ska även medla i förhandlingarna om nytt kollektivavtal för branschen Säkerhetsföretagen samt serviceentreprenad- och specialserviceföretagen och för branschen Utveckling och Tjänster.

-Vi träffar medlarna kontinuerligt hela veckan, sms:ar Camilla Frankelius, Sveriges Ingenjörers förhandlingschef.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna