Avtalsrörelsen

Bärplockare ger upp krav på lön

I Lag & Avtal nummer 11/2013 berättade vi om att Kommunal stämmer ett thailändskt bolag. Bärplockarna har fortfarande inte fått sin lön. Foto: TT

Det thailändska bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise pressade bärplockare att dra tillbaka sina krav på lön för arbetet i Västerbotten förra sommaren. Det skedde i en arbetsdomstol i staden Korat i nordöstra Thailand i onsdags, enligt SVT.

Publicerad

- Inför hotet att förlora sin mark och sina maskiner har plockarna nu lovat att dra tillbaka alla sina stämningar mot företaget, säger en av deras advokater Supisaan Tailue till SVT.

Det är plockarna själv som har fått stå för kostnaderna för flygbiljett, visum, registrering och administration. För att ha råd med det har de lånat av arbetsgivaren och lämnat mark och jordbruksmaskiner som säkerhet.

I domstolen har 150 av de thailändska bärplockarna, som i somras arbetade i Värmland och Västerbotten utan att få lön, skrivit på ett slags förlikningsavtal. De kontrakt plockarna haft, som sa att de skulle ha minimilöner i Sverige på 18 975 kronor i månaden, har inte varit vatten värda i Arbetsdomstolen, enligt SVT.

- De som skrivit under att de drar tillbaka sina stämningar och lägger ner sina krav på lön, har nu fått tillbaka de lagfarter för mark och maskiner som företaget hade, säger advokaten Supisaan Tailue.

Hur det här påverkar målet i tingsrätten i Umeå där Kommunal driver krav på att förbundets 46 thailändska medlemmar ska få lön för sitt bärplockande är osäkert.

- Vi väntar fortfarande på svaromål från bolaget, som beviljats anstånd ett par gånger, nu senast till den 14 mars, meddelar förbundsjuristen Maria Fridolin på LO-TCO Rättsskydd.

Hon säger också att hon och Kommunal ska göra efterforskningar om vad som har hänt och händer i Thailand.