Bättre jourtid för ambulansförare

2013-10-30 13:45 Angelica Söderberg  

”Ambulanssjukvårdarna får för lite återhämtning”, larmade Kommunal och krävde en begränsning av jourtiden. Nu har medlingen lett fram till nytt avtal för 300 anställda.

I september strandade förhandlingarna mellan Kommunalarbetareförbundet och Vårdföretagarna. Parterna begärde frivillig medling om ett nytt avtal. Nu är parterna överens.

- Vi är nöjda över att äntligen ha fått bättre regler för hur arbetsgivaren får nyttja jouren. Att ambulanssjukvårdarna är utvilade är extra viktigt eftersom deras yrke kräver att de alltid presterar på topp. Stora krav ställs på koncentration och skärpa. Allmänheten måste alltid kunna lita på att den ambulanssjukvårdare som de möter i en krissituation har förutsättningar för att vara ordentligt utvilad, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal, i ett pressmeddelande.

Avtalet innehåller bland annat en överenskommelse om schemaläggning av jour och ordinarie arbete. Arbetspassens längd och övertid som kan uppstå ska anpassas så att ambulanssjukvårdarna får tillräcklig återhämtning.

 

Om avtalet:

- Avtalet är på tre år med möjlighet att sägas upp det sista året.

- Avtalet ger en löneökning på 1 700 kr som fördelas med:

minst 500 kr den 1 augusti 2013

minst 600 kr den 1 augusti 2014

minst 600 kr den 1 augusti 2015

- De lokala parterna bör i första hand träffa överenskommelse om schemaläggning av ordinarie arbetstid och jourtid. Blir man inte överens finns tvingande regler om hur jouren ska regleras.

- Ersättning för tjänstgöring på ob-tid och förskjuten arbetstid, beredskapstjänstgöring och jourersättning höjs med motsvarande fem procent.

- Föräldradagarna höjs från 90 dagar till 180 dagar.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna