Bemanningsföretag stäms på 4 miljoner

2014-03-18 07:00 Anna de Lima Fagerlind  

Bemannia Kontor har systematiskt betalat sina anställda timlöner i stället för garantilöner. Nu stämmer Unionen företaget och Almega Bemanningsföretagen på över fyra miljoner kronor.

Enligt Bemanningsavtaget ska så kallade ambulerande tjänstemän ha en garanterad månadslön för 133 timmars arbete per månad den första 18 månaderna, och därefter 150 timmars arbete per månad. I undantagsfall kan en överenskommelse träffas om annan lön, om det finns särskilda skäl för det.

Men Bemannia Kontor har använt undantagsregeln för alla sina ambulerande tjänstemän.

För att undantagsregeln ska gälla krävs skäl som till exempel att den anställda inte kan eller vill arbeta heltid, eller att arbetsgivaren startar ett nytt affärsområde och inte vet hur mycket tid som kommer att behövas. Några sådana skäl finns inte i det här fallet, enligt Unionen.

Efter att förbundet börjat förhandla med Bemannia Kontor har vissa anställda erbjudits garanterad månadslön. Företaget har också betalat ut viss garantilön, men inte all. Samtidigt har företaget uppmanat de anställda att inte ha kontakt med Unionen och sagt att de nya avtalen är sämre för de anställda.

Unionen kräver därför sammanlagt 1 352 000 kronor i lön till förbundets medlemmar, samt 169 000 kronor i semesterersättning. Förbundet kräver också allmänt skadestånd på 420 000 kronor till medlemmarna för brott mot semesterlagen och kollektivavtalets semesterregler och 1 710 000 kronor för brott mot kollektivavtalets löneregler, samt 500 000 kronor i skadestånd till Unionen.

Sammanlagt uppgår kraven till 4,1 miljoner kronor.

Anna de Lima Fagerlind

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna