Avtalsrörelsen

Blockaden är en politisk strejk

De som deltar i Hamnarbetarförbundets blockad mot israeliska varor riskerar löneavdrag och att få betala skadestånd. Sveriges Hamnar anser att blockaden är en politisk strejk.

Publicerad

Sveriges Hamnar anser att blockaden är en politisk strejk.

Arbetsgivarorganisationen menar att de som deltar i en politisk strejk bryter mot arbetsskyldigheten i sina anställningsavtal. Därför har de inte rätt till lön. De kan också bli skadeståndsskyldiga för skador som drabbar arbetsgivaren.

Sveriges Hamnar kommer inte att göra någon fredspliktsinvändning mot den varslade blockaden som ska börja den 15 juni. Det beror på att organisationen inte har något kollektivavtal med Hamnarbetarförbundet.

Arbetsgivarorganisationen menar att blockaden är en politisk strejk som inte omfattas av Regeringsformens skydd för fackliga stridsåtgärder.

Den blockad som förbundet hänvisat till och som Arbetsdomstolen godkände 1980 skiljer sig från den nuvarande. Blockaden mot Chile gjordes för det första av tre fackförbund som hade kollektivavtal med arbetsgivarorganisationerna. Per Helgesson, Sveriges Hamnars förhandlingschef, pekar på två skillnader till:

- Den svenska blockaden var en följd av en uppmaning från Internationella Transportarbetarefederationen och den gällde kortare tid sju dagar i stället för tio, säger han.

Vad har Hamnarbetarförbundet svarat på ert ställningstagande?

- Ingenting än, jag ska ringa till Björn A Borg nu och presentera det för honom, säger Per Helgesson.