Avtalsrörelsen

Byggnads förlikas med bemanningsföretag

Byggnads och bemanningsföretaget Atlanco Rimec har kommit överens. Företaget har tecknat hängavtal på bemanningsavtalet. – Företaget vill vara kvar på den svenska marknaden, förklarar advokat Anders Elmér.

Publicerad

Byggnads stämde Atlanco Rimec Group Ltd, med säte i Irland, till Arbetsdomstolen i mars 2010. Förbundet krävde företaget på sammanlagt 29 miljoner kronor, det mesta i form av allmänt skadestånd till Byggnads för kollektivavtalsbrott, men också en del till ett antal inhyrda polacker som inte fått rätt lön. Det var villkoren för dem som arbetade vid byggarbetsplatsen Borealis i Stenungsund som förbundet kom att reagera på. Här värvade Byggnads 36 medlemmar och vid ett arbetsplatsbesök upptäckte förbundet att de fick lön under avtalet.

Ett halvår senare stämdes företaget även för föreningsrättskränkning med krav på ytterligare flera miljoner. Byggnads nyvärvade 36 medlemmar hade uppmanats att lämna facket, hävdade förbundet, och krävde 200 000 kronor i allmänt skadestånd till var och en av dem och två och en halv miljon för egen del.
Företaget företräddes först av advokat Robert Stromberg och sedan av advokat Anders Elmér och jur. kand. Ola Lo Olsson.

– Vi har förhandlat i ett års tid. Det är mycket missförstånd och kulturkrockar som ligger bakom det här, säger Anders Elmér.


Han menar att ingen föreningsrättskränkning skett. Han menar också att Rimec verkligen försöker betala de löner som gäller här, att företaget vill utgå från de löner som gäller på arbetsplatsen.


– Rimec är ett stort internationellt bemanningsföretag som har intresse av att vara här år ut och år in. Till skillnad från en del andra dagsländor, förklarar Anders Elmér.


Den 28 juni tecknade Byggnads och tre dotterbolag inom Atlanco-koncernen hängavtal på bemanningsavtalet. Överenskommelsen innebär också att Byggnads och koncernens moderbolag,

Atlanco Rimec Group Ltd

och dotterbolaget

Rimec Ltd

(Cypern) återkallar sina två mål från Arbetsdomstolen. De två målen avskrevs från domstolen den 7 juli.


Om Byggnads för att gå med på en förlikning fick något av de miljoner förbundet krävt, berättar Anders Elmér intet. Som brukligt är det inskrivet i förlikningsuppgörelsen att villkoren inte får yppas. Vad överenskommelsen i övrigt innebär – förutom hängavtal – är alltså hemligt.