Byggnads kräver 3,5 miljoner av irländskt företag

2014-04-07 11:48 Ann Norrby  

Det irländska byggföretaget har tjänat nära tre miljoner på att betala utländska arbetstagare för låg lön, hävdar facket. Företaget är underentreprenör i Sverige.

Byggnads stämmer ICDS Constructors Ltd till Arbetsdomstolen. Anledningen är företaget inte följt reglerna i byggavtalet om yrkesarbetares lön. De utländska arbetstagarna som arbetat på ett antal byggen i Skåne har endast fått 88 procent av den lön de som yrkesarbetare har rätt till, anser fackförbundet.

Enligt byggavtalet ska byggnadsarbetare som har yrkesbevis ha 100 procent av lönen som antingen fastställts genom lokala förhandlingar eller genom centralt fastställda nivåer.

En utländsk byggnadsarbetare som vill ha svenskt yrkesbevis måste satsa både tid och pengar. Det är diskriminerande, anser Byggnads. Fackförbundet hävdar att avtalet måste tolkas så att utländska byggnadsarbetare ska betraktas som yrkesarbetare om det inte framgår att de saknar kompetens.

Eftersom det irländska företaget har betalat de utländska arbetstagarna lägre lön än de svenska har företaget gjort en förtjänst på nära tre miljoner kronor, enligt Byggnads beräkningar. För att det inte ska löna sig att bryta mot avtal, kräver förbundet att företaget får betala 3 500 000 kronor i allmänt skadestånd.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt