Byggnads säger upp avtalet

2014-02-20 14:11 Elisabet Örnerborg  

Klockan halv två i dag bestämde Byggnads avtalsråd sig. Klockan två kom förbundsstyrelsen till samma slutsats.<br/>- Vi säger upp avtalet, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Att det skulle införas ett huvudentreprenörsansvar i byggbranschen var ett av Byggnads viktigaste krav i förra årets avtalsrörelse. Frågan hänvisades till en partssammansatt programgrupp. Det bestämdes också att efter att gruppen lämnat sin rapport i mitten på februari, skulle Byggnads kunna säga upp avtalet till omförhandling. Uppsägningen måste göras senast den 28 februari.

Programgruppen, under ledning av hovrättsrådet Gudmund Toijer, avrapporterade i fredags. De förslag om ökad transparens i entreprenörkedjorna och rapportering av alla som jobbar på ett bygge, räckte för att skapa ordning och reda tyckte arbetsgivarna.

Men rapporten saknar en överenskommelse om hur ett huvudentreprenörsansvar skulle se ut. Arbetsgivarföreträdarna i programgruppen hade motsatt sig ett sådant. Byggnads kommenterade inte förslaget då, avtalsrådet skulle först säga sitt. Nu har Byggnads beslutat att säga upp byggavtalet för omförhandling.

- På så sätt vill vi få arbetsgivarna till förhandlingsbordet och förhoppningsvis har vi ett huvudentreprenörsansvar på plats innan avtalet löper ut den 31 mars, säger Torbjörn Hagelin.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna