Därför varslar Kommunal om konflikt för personliga assistenter

2017-08-24 12:10 Lena Gunnars  

Kommunal varslar om konflikt för personliga assistenter i privat sektor. Fackförbundet kräver att Vårdföretagarna ska betala ut lön enligt industrimärkets norm.

”Branschens företag vill höja lönerna för medarbetarna i nivå med övriga på arbetsmarknaden. Men för att kunna göra det måste regeringen och finansminister Magdalena Andersson höja assistansersättningen i motsvarande grad, säger Inga-Kari Fryklund”, förbundsdirektör på Vårdföretagarna, i en kommentar.

Kommunal hävdar att om Vårdföretagarna inte vill betala ut lön enligt industrimärkets norm så skulle det ge de anställda lägre löneökning än någon annan grupp på arbetsmarknaden. Kommunal har yrkat att de personliga assistenterna ska ha löneökningar minst i nivå med märket, det betyder 535 kronor i månaden.

”Personliga assistenter gör ett otroligt viktigt arbete för många människor med funktionsnedsättningar. Ska assistansföretagen kunna ge bra stöd åt dem som behöver assistans måste de erbjuda bättre anställningsvillkor för de anställda. I stället vill Vårdföretagarna att de personliga assistenterna ska få lägre löneökningar än någon annan grupp på arbetsmarknaden. Det hotar i längden kvaliteten på assistansen och det är inte acceptabelt” säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Kommunal lyfter fram att företagen  i snitt gör cirka 13 kronor i vinst per utbetalad assistanstimme, enligt en rapport från KPMG som Kommunal och Vårdföretagarna beställt gemensamt. ”Regeringen har nu dessutom beslutat om en höjning av assistansersättningen till företagen med ytterligare 4,37 kronor per timme nästa år. Kommunals avtalskrav motsvarar 3,11 kronor i timmen”, skriver Kommunal i ett pressmeddelande.

Vårdföretagarna framhåller att företagens ersättning och i statens budget och att ersättningen inte har ökat i takt med de kollektivavtalade lönerna, vilket urholkat assistansersättningen och företagens betalningsförmåga. Arbetsgivarorganisationen pekar också på att företagen inte har några andra inkomster än ersättningen från regeringen.

” En konflikt riskerar att tvinga fram lönehöjningar som än en gång är väsentligt högre än höjningen av assistansersättningen. Det här riskerar att leda till att seriösa och välskötta företag tvingas bort från den svenska modellen och kollektivavtal. Det vore olyckligt och det tror vi inte att en socialdemokratisk regering önskar”, säger Inga-Kari Fryklund förbundsdirektör Vårdföretagarna, i ett uttalande.

Kommunals varsel rör nyanställningar och inhyrning av personliga assistenter hos privata företag. Det berör cirka 40 000 anställda. Varslet träder i kraft den 8 september klockan 11.00.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen