Avtalsrörelsen

De strejkar för kollektivavtal

Ingrid Nordstrand
Niklas Hjert

Unionens medlemmar vill ha kollektivavtal. Det vill inte arbetsgivaren. Nu har den varslade strejken brutit ut på callcenterföretaget.

Publicerad

Enligt Unionen har merparten av de anställda på Focus CRS i Fränsta i Ånge kommun timanställning från dag till dag, à 85 kronor i timmen. Arbetstiden sträcker sig till 21, men de får inte ob-ersättning, inte heller övertidsersättning. Försäkringsskyddet är bristfälligt och det saknas regleringar för pension och sjuklön. Lönerevisioner förekommer inte.

Sedan i höstas Unionen har förhandlat med företaget om att teckna kollektivavtal. Medlare utsågs, mötet i förra veckan blev fruktlöst, i dag torsdag trädde varslet i kraft.

Strejken innebär att Unionens medlemmar inte kommer att utföra något arbete och att deras arbetsuppgifter är lagda i blockad. Men några av de anställda är ändå inne och jobbar.

- Strejkvakterna kan inte göra mycket mer än att diskutera med dem och upplysa om att arbetsuppgifterna är satta i blockad, säger Ingrid Nordstrand, regionchef på Unionen Mellannorrland.

Enligt Unionen har företagsledning sagt sig aldrig någonsin ha för avsikt att teckna kollektivavtal. Bolaget tillbakavisar detta.

- Tvärtom ser bolaget inga hinder mot att ingå kollektivavtal och bolagets avsikt har alltid varit att på sikt göra just detta. Bolaget har dock valt att under etableringsfasen i första hand säkerställa bolagets fortlevnad och således även möjligheten till arbete för personalen, skriver Focus CRS i ett pressmeddelande.

Det hör inte till vanligheterna att Unionen använder strejkvapnet.

- Om man får möjlighet att etablera sig på en sådan här ort, och dessutom får stöd från länsstyrelsen, är schysta villkor för dem man anställer det minsta man kan begära, säger Ingrid Nordstrand, regionchef, Unionen Mellannorrland.

Unionens förhandlingschef säger att förbundet är tvingat till den här konflikten.

- Jag kan bara beklaga att arbetsgivaren inte ställer upp på något som uppenbart är viktigt för de anställda, säger Niklas Hjert i ett pressmeddelande.

Lag & Avtal har utan resultat sökt Focus CRS för en kommentar.