Avtalsrörelsen

”De vill få oss att se ut som flåbusar”

”För våra medlemmar blir det en para­dox när de befinner sig i en bransch i högkonjunktur samtidigt som löne­läget ska hållas tillbaka, vilket industriavtalet i reella termer kan inne­bära. Men till sist handlar det ändå om oss LO-förbund tillsammans, att kunna se lite större än till bara vårt förbund.” Foto: Jörgen Appelgren
Lag & Avtals reporter Lena Gunnars ställer Peter Sjöstrand, förhandlingschef på Svenska Målareförbundet, mot väggen. Foto: Jörgen Appelgren

MOT VÄGGEN. Peter Sjöstrand, förhandlingschef på Svenska Målareförbundet, har hunnit pusta ut efter en eldig avtalsrörelse med varsel och hårda förhandlingar med motparten. Nu vill han slå hål på bilden av 6 F som väldigt konfliktbenägna.

Publicerad

Peter Sjöstrand slår sig ner i arbetsrummet på Haga­gatan 2 i Stockholm med en kaffemugg i handen. Lite senare ska han kliva ombord på ett plan som ska ta honom till en facklig konferens i Nepal. Men innan dess hinner han förklara varför han tycker att spegelblockader är främmande fåglar.

Svenskt Näringsliv konstaterar att ni i 6F står för en stor del av de fackliga varslen om stridsåtgärder. Kommentar?

– Det är orättvist och felaktigt att vi skulle vara så extremt konfliktbenägna. Mer än en gång har jag blivit förvånad över hur inte minst Svenskt Näringsliv gör vissa spännande, kreativa och matematiska övningar för att få det att se ut som att vi är riktiga flåbusar.

Varför var det just ni, inom 6F, som varslade i våras?

– För att det bara är vi som har den motpart vi har. Det är inget att sticka under stol med att vi haft ett tufft förhandlingsklimat. Vi har mött en motpart som inte är särskilt dansant. Det har lett till många låsningar.

Händer det att ni parter går ut ur förhandlingsrummet i vredesmod när avtalsförhandlingar pågår?

– Ja, ibland ryker proppskåpet. Men det kan ibland vara befriande för båda parter.

Era varsel ledde till spegelblockader från motparten, och du kallade åtgärden för en främmande fågel. Hur menar du?

– Spegelblockader var inte vanligt förekommande tidigare. Om du frågar arbetsgivarna om syftet med dem så är det få som kan svara. Ofta säger de att det är Svenskt Näringsliv som sagt åt dem att göra dem. En spegelblockad är en eskalering av en redan pågående konflikt.

Trots reallöneökningar under 20 år ifråga­sätter ni i 6F märket – varför?

– Ända sedan vi bildades har vi varit tydliga med att lönebildningsmodellen som finns varit bra. Det kanske den fortfarande är, men vissa saker förändras inte i den takt vi skulle önska, bland annat att kvinnor ständigt tjänar mindre än män.

IF Metall menade att ert utspel, som ni gjorde i en debattartikel i Svenska Dagbladet två veckor innan avtalen gick ut, var illa tajmat. Håller du med?

– Man kan alltid diskutera tajming, men det var då vi tog beslutet om att tillsätta en utredning för att undersöka om det finns bättre alternativ än märket. Det var viktigt för oss att tala om det.

Kan inte lönestrukturerna förändras i nu­varande lönebildningsmodell?

– Allt går, om tillräckligt många är med på det. Men det är ingen naturlag att en viss modell ska vara härskande. Saker och ting förändras. Då får man försöka plocka bitarna som fungerar bäst, men samtidigt inte vara rädd för justeringar.

Vad ska 6F göra nu när det blev en så lång avtalsperiod?

– Valrörelsen ligger framför oss. Vi sitter också i samma hus allihop i 6F och har en gemen­sam administration. Den delen behöver utvecklas. Sedan ligger vår lönebildningsutredning i fokus. Den ska vara klar under 2019.

Men utredaren är anställd på Seko, hur går det ihop med att utredningen ska vara opartisk?

– Han som håller ihop projektet är bara sammanhållande. Sedan ska olika personer engageras som har en sådan status att de uppfattas som fristående.

Arbetsgivarnas allmänna strävan i många branscher verkar vara individuell lönesättning, vad tycker ni i Målarnas?

– Att lönerna ska regleras i centrala kollektivavtal. Hos oss har alla samma typ av utbildning, samma typ av kunskaper med en yrkesutbildning och ett lärlingssystem i botten som bygger upp systemet. Sedan är vi inte emot att olika överenskommelser görs lokalt.

Er motpart Svenska Måleriföretagen ville ha flexiblare arbetstider. Varför sa ni nej till det?

– Förra avtalsrörelsen gjorde de ett generalangrepp på vårt ackordlönesystem som utlöste konflikt. Nu yrkade de i stället på flexiblare arbetstider. Det skulle ha haft konsekvenser som de förmodligen inte hade tänkt på.

Arbetsgivarna menade ju att arbetstiderna måste anpassas till ett modernt familjeliv?

– Argumentet att det ska gå att kombinera arbete och ett familjeliv på ett bra sätt har de kidnappat från oss. Jag kan inte för allt i världen se att det skulle underlätta för någon familjesituation att jobba på kvällar, nätter och helger.

Men individen skulle ju ges möjlighet att komma överens om arbetstiderna med arbetsgivaren?

– Det låter väldigt flott. Men då är det ändå arbetsgivaren som bestämmer. Vår ingång var i stället att ha bra reglerade villkor. Arbetsplatserna är rörliga för målare. Lösningen ligger i hur långt det är rimligt att resa till ett jobb och vilken ersättning det ska vara om du åker långt.

Peter Sjöstrand väljer tre

ÅLDER: 51 år.

Bor: I Sollentuna, norr om Stockholm.

GÖR: Vice ordförande, förbunds­sekreterare och förhandlingschef på Svenska Målareförbundet.

BAKGRUND: Målare, lokalombudsman på Målarettan i Stockholm, började 1999 på Svenska Målareför­bundets förbundskontor. ”Jag har jobbat med alla frågor utom ekonomi.” Född i Luleå och flyttade till Stockholm som 9-åring.

FAMILJ: Fru och två barn.

UTANFÖR JOBBET: Älskar att åka skidor, både på längden och utför. ”Jag gillar allt som har med snö, kyla och is att göra.”

SEPARATA OMKLÄDNINGSRUM: Peter Sjöstrand är extra nöjd med att ha fått en reglering om separata omklädningsrum för kvinnor och män. ”Varken män eller kvinnor är bekväma med att byta om i samma lokal. Det har fått till följd att kvinnorna kommer tidigare än männen till arbetsplatserna och går hem senare.

☑ Pensel - ☐ Roller

☐ Tapetsera - ☑ Måla

☐ Månadslön - ☑ Ackord