Avtalsrörelsen

Deltidspension i fokus för IF Metall

Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall. Foto: TT-Bild

IF Metall bjuder in till 11 avtalskonferenser runt om i landet. Avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, siar om kommande avtalsrörelse för tidningen Arbetet. Delpensionen blir en av de viktigaste frågorna i avtalsrörelsen, tror han.

Publicerad

Veli-Pekka Säikkälä berättar för Arbetet att upplägget med avtalskonferenser är nytt för förbundet. Tidigare har man haft så kallade IF Metall-träffar, som mer handlade om allmänna saker. Under avtalskonferenserna ska de förtroendevalda bland annat få tala om hur de ser på ekonomerna i förbundets bedömningar av framtiden.

”Det är ett nytt upplägg där man ska börja med att diskutera hur de upplever det nuvarande avtalet. Och sedan hur de ser på läget inför de kommande förhandlingarna”, förklarar IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkäla.

Medlemmar som inte kan vara med på avtalskonferenserna får andra möjligheter att lämna synpunkter och förslag. Fram till augusti kan man lämna motioner till förbundets avtalsråd.

Veli-Pekka Säikkälä tänker sig dock inte att kompetensutveckling och anställningstrygghet hamnar i avtalsrörelsen den här gången. Han tror att det är bättre att lämna dem till de pågående förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv, skriver Arbetet.