Avtalsrörelsen

”Det är de anställda som drabbas”

Henrik Bäckström, Bemanningsföretagen, befarar problem efter uppgörelsen mellan IF Metall och Teknikföretagen. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Bemanningsbranschen mobbas av IF Metall och Teknikföretagen, hävdar Almega. Uthyrningsföretagen överlever nog fredagens avtal, men det kommer att bli sämre villkor för de anställda, tror Henrik Bäckström.

Publicerad

I ett pressmeddelande på fredagskvällen kommenterade arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen avtalet mellan IF Metall och Teknikföretagen. Almegas Jonas Milton hävdade att avtalet var ren mobbning.

- Detta är första gången ett kollektivavtal reglerar verksamheten för en helt annan bransch, hävdade han.

Bemanningsföretagens förbundsdirektör Henrik Bäckström tror att avtalet leder till att svenska bemanningsföretag anpassar sig till hur det är i övriga Europa.

- Den svenska branschen har skiljt ut sig med långa uppdrag och långa anställningar. Tillsvidareanställning på heltid är också huvudprincipen i bemanningsavtalet, säger Henrik Bäckström.

Men det ändras sannolikt nu, åtminstone inom industrisektorn där Bäckström befarar en uppsjö av olika avtalslösningar med bäring på företrädesrätt i förhållande till inhyrning av arbetskraft.

- Vi får avvakta och se hur det blir.

Bemanningsföretagen har sitt nästa styrelsemöte efter påsk. Bemanningsavtalet med LO:s samtliga förbund löper ut den sista april. Henrik Bäckström räknar med att förhandla om avtalet med LO under maj.

- Hela konstruktionen av avtalet påverkas. Vi tror att det blir en mängd olika regleringar av bemanning. Livs och andra förbund har redan sagt att IF Metalls avtal inte passar dem, säger Henrik Bäckström.

Är du orolig?

- Ja, det kommer att bli väldigt bökigt.

Kommer bemanningsbranschen att tappa marknadsandelar?

- Det är svårt att säga i det här läget, men det är ju det som är syftet med hela den här regleringen. Vi hoppas naturligtvis inte att det ska tappas marknadsandelar.

Henrik Bäckström tror nog att det går att bedriva bemanningsverksamhet på andra sätt.

- Ta England eller Holland. Där kör bemanningsföretagen med en helt annan strategi. Det handlar mycket mera om korta uppdrag ute hos kunder, men en mängd uppdrag.

Om svenska bemanningsföretag ska följa de exemplen, behöver de ett bemanningsavtal som i högre grad än nu medger visstidsanställning. Det i sin tur kan göra branschen mindre attraktiv för de jobbsökande, tror Henrik Bäckström.

En given dag finns ungefär 14 000 arbetstagare uthyrda inom IF Metalls område och ytterligare 6 000 inom industrin totalt. Den stora delen av kakan, tjänstemanna- och akademikersektorerna, berörs inte av fredagens uppgörelse mellan IF Metall och Teknikföretagen.

Avtalet mellan IF Metall och Teknikföretagen

Under de första 6 månaderna måste arbetsgivarna återanställa tidigare anställda i stället för att ta in bemanningsföretag.

Arbetsgivaren får rätt att ta in bemanningsföretag för tillfälliga arbetstoppar om 30 dagar. Regeln gör också att en tidigare anställd som exempelvis går en kortare utbildning kan tacka nej till jobb utan att förlora sin återanställningsrätt.