"Det blir nej om vi inte får krontalspåslag"

2013-03-11 10:04 Elisabet Örnerborg  

Industrimedlarna, opona, väntas lämna ett förslag till parterna den här veckan. Men om det bara innehåller löneökningar i procent blir det kalla handen från Livs.<br>- Ett krontalspåslag är ett absolut krav från oss, säger Gerald Lindberg, Livs andre ordförande.

Alla förbunden inom industriavtalet fick tidigare en skrift från de opartiska ordförandena som innehåller förslag på ett treårigt avtal med tre utlägg.

– Den skissen har vi svarat på. Ett treårigt avtal är ok om vi får med rätt till deltidspension från och med 60 års ålder och att vi gör en avsättning till den, säger Gerald Lindberg.

Han menar att en sådan delpension tar några år att bygga upp.

Den här veckan väntar parterna inom industriavtalet och Pappers på att opona ska lämna ett förslag på lönehöjningar. Teknikföretagens bud tidigare på 4,5 procent på tre år avvisades av facken som för lågt.

Men förslaget måste innehålla löneökningar i kronor också.

- Vi har alltid krävt krontalspåslag. I praktiken är det alltid i höjd med det krontalet IF Metall och Teknikföretagen kommer överens om inom teknikavtalet. Får vi inte det blir det nej, säger Gerald Lindberg.

Att arbetsgivarna retar sig extra mycket på krontalskravet den här gången, tror han beror på att LO-förbunden är mer sammanhållna än vanligt.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna