Ekonom: Arbetslösheten kan påverka lönerörelsen

2020-10-15 14:08 TT  

Arbetslösheten ökar i årstakt, men backade något jämfört med augusti, visar färsk septemberstatistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Utvecklingen är något bättre än väntat.

Antalet arbetslösa ökade med 111 000 personer i årstakt i september, enligt säsongsrensad och utjämnad data från SCB. Därmed lyfter arbetslösheten för personer i åldern 15-74 år till 9,2 procent eller 507 000 personer.

Antalet arbetslösa ungdomar i åldern 15-24 år ökade med 36 000 till 161 000 personer, vilket lyfte ungdomsarbetslösheten med 7,1 procentenheter till 27,1 procent.

Har stabiliserat sedan sommaren

För att klassas som arbetslös av SCB ska personen vara utan arbete, kunna ta att arbete samt ha sökt arbete.

Utan säsongsrensning föll arbetslösheten till 8,3 procent i september. I augusti låg detta arbetslöshetsmått på 8,8 procent. Säsongsjusterat sjönk arbetslösheten från 9,1 till 9,0 procent.

Läs mer: Lönerörelsen - så följer du den

– Arbetsmarknaden har stabiliserats sedan början på sommaren och ser man det i ett lite längre perspektiv är det ganska mycket bättre än förväntat, säger SEB-ekonomen Olle Holmgren.

– Det finns lite tecken på att indikatorer stabiliserar sig. Men vi tycker fortfarande risken är att arbetslösheten stiger ytterligare mot slutet av året och i början på nästa år, tillägger han.

Kan påverka lönerörelsen

SEB-ekonomernas prognos är att det blir en topp på omkring 10 procent i arbetslöshet under vintern.

Andra bedömare, som Nordeas ekonomer, tror att arbetslösheten redan har toppat i coronakrisen.

"Arbetsmarknaden bottnade i juni, vilket kommer att tvinga Riksbanken att revidera sin syn på återhämtningen", skriver Nordea-ekonomen Susanne Spector i en kommentar.

Utvecklingen kan bland annat påverka lönerörelsen, med högre krav från facken. Paradoxalt nog kan det även innebära att Riksbanken närmar sig en situation med stabil återhämtning och låg inflation, vilket skulle kunna motivera en räntesänkning, enligt Spector.

Joakim Goksör/TT

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen