Elektrikernas inkasseringsavtal fortsätter gälla

2013-03-26 13:44 Elisabet Örnerborg  

Elektrikerna ville få arbetsgivarna i Elektriska Installatörsorganisationen EIO att ta tillbaka sin uppsägning av inkasseringsavtalet. Efter fackets strejkvarsel, arbetsgivarnas lockoutvarsel och i fredags ett nytt fackligt strejkvarsel fick Elektrikerna som de ville.

- Inkasseringsavtalet fortsätter att gälla, nu kan vi förhandla vidare om installationsavtalet, säger Urban Pettersson på Elektrikerförbundet.

Inkasseringsavtalet har gällt mellan parterna sedan 1977. Enligt det avtalet ska arbetsgivarna betala in 0,5 procent av lönesumman till Elektrikerförbundet. Det är en så kallad kontrollavgift, som är till för att granska ackordslöner. Förra året kom en dom från Arbetsdomstolen som visade att arbetsgivarna inte har rätt att dra avgiften för oorganiserade. Då sade också EIO upp inkasseringsavtalet till att sluta gälla den 1 april i år.

Samtidigt som förhandlingar om ett nytt installationsavtal började i januari i år varslade förbundet om strejk för att förmå arbetsgivarna att ta tillbaka sin uppsägning av inkasseringsavtalet. Den strejken, som var riktat mot arbetsplatser inom pappersindustrin, skulle ha trätt i kraft den 1 april. Olle Hammarström, Bengt Huldt och Leif Ohlson utsågs till att medla mellan parterna.

-Vår förväntan på medlarna är att det här varslet måste dras tillbaka, sa EIO:s förhandlingschef Åsa Kjellberg Kahn till Lag & Avtal den 1 februari (se Lag & Avtals nyhetsbrev Senaste nytt från Avtalsrörelsen den 1 februari 2013).

Men i förra veckan tröt arbetsgivarnas tålamod. EIO varslade både om en spegellockout från den 1 april och om en "selektiv lockout av konkurrensskäl" från den 8 april. Och Medlingsinstitutet bestämde sig för att byta ut en av medlarna, Leif Ohlson, eftersom han även var var engagerad i en annan medling, mot Jan Sjölin.

Elektrikerförbundets motdrag i fredags eftermiddag blev ett nytt varsel, samtidigt som parterna inom industrin väntade på ett slutbud från sina medlare. Den här gången skulle elektriker vid arbetsplatser inom teknikavtalets område tas ut i strejk. Teknikföretagen talade om gisslantagning. Till och med IF Metalls ordförande Anders Ferbe surnade till.

Så nu är det klart. EIO drar tillbaka sin uppsägning av inkasseringsavtalet. Det behöver inte ändras det Arbetsdomstolen kom fram till i sin dom gäller ändå, menar Urban Pettersson. En annan sak är att parterna kan komma att ändra skrivningarna i avtalet så småningom. Viktigare är att nu kan förhandlingarna om ett nytt installationsavtal fortsätta. Avtalet löper vidare med sju dagars ömsesidig uppsägningstid.

- Men vi fortsätter att förhandla med medlare, säger Urban Pettersson. Det behövs nog om vi ska få ett avtal klart det här året.

Han säger också att det inte finns något kvarvarande groll med IF Metall. Han tror att de inte hade förstått vidden av EIO:s lockout.

- Det var ju riktat mot alla platser med tung industri som Luleå, Borlänge och Skövde.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen