Fackordförande dödshotades

2013-06-13 10:03 Elisabeth Vene  
Ruben Tastas Duque Foto: Jörgen Appelgren

Arbetstagarorganisationen varslade om stridsåtgärder mot restaurangen. Då trängde sig ett gäng med ägarens bror i spetsen in i ordförandens hem, misshandlade och dödshotade honom. Nu stämmer organisationen de inblandade arbetsgivarna.

Ägaren till städföretaget City Städ 24 h ska ha krävt 80 000 kronor vardera av sex anställda för att förnya deras anställningserbjudanden så att de därmed kunde få sina arbets- och uppehållstillstånd förlängda. Detta fick arbetstagarorganisationen Västerorts Lokala Samarbetsorganisation veta. Organisationen uppmanade sina medlemmar att inte betala och att anmäla ägaren till polisen

I samma veva hade ägarens systrar, som driver företagen Unica Personal AB och City Staff i Stockholm AB, avskedat två av Västerorts LS medlemmar helt utan grund, enligt organisationen. Misslyckade förhandlingar respektive förhandlingsvägran ledde till att organisationen varslade om stridsåtgärder mot en av arbetsplatserna, Sandhamns Seglarhotell, i juli förra året.

Några dagar innan stridsåtgärderna skulle träda i kraft fick organisationens ordförande Ruben Tastas Duque besök av ägaren till städbolaget. Tillsammans med ett gäng trängde sig ägaren in i hans hem. Ruben Tastas Duque misshandlades och dödshotades av gänget. Han tvingades också ringa systern till ägaren och dra tillbaka varslet om stridsåtgärder. På grund av dödshotet gick han under jorden och har nu skyddade adressuppgifter.

Städbolagsägaren fälldes i Södertörns tingsrätt (mål B 9225-12) i april för misshandel, olaga hot, tvång, försök till utpressning samt grovt vapenbrott.

Västerort LS stämmer nu de tre inblandade företagen till AD och kräver sammanlagt 150 000 kronor till organisationen för föreningsrättskränkning och förhandlingsvägran. Dessutom kräver organisation 92 000 kronor i skadestånd till Ruben Tastas Duque, som inte har kunnat sköta sina fackliga uppdrag på grund av dödshotet och därför gjort en ekonomisk förlust. Han agerar själv ombud.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna