Första avtalsförslaget i lönerörelsen

2020-10-19 14:25 TT  

Lönerörelsen går nu in i ett hetare läge. I dag får fack och arbetsgivare i industrin av medlarna ett första förslag med konkreta lönenivåer. Svar ska lämnas vid 13-tiden på tisdag.

I förra veckan lämnade medlarna (de opartiska ordförandena) en avtalsskiss som tog sikte på längden av avtalet. Förslaget är ett löneavtal på 29 månader, från 1 november 2020 till 31 mars 2023. Både fack och arbetsgivare antog förslaget, med förbehåll för innehållet.

Facken har krävt tre procent i ettåriga avtal medan arbetsgivarna kunde tänka sig 1,4 procent. Där stod parterna när förhandlingarna pausades i mars i coronakrisens spår. Sedan dess har arbetsgivarna backat från det erbjudandet medan facken säger sig stå fast.

Läs mer: Lönerörelsen - så följer du den

Före sista oktober är det tänkt att förhandlingarna ska gå i mål – ett avtal som i normalfallet bildar norm för resten av arbetsmarknaden vars förhandlingar pågår parallellt.

Olle Lindström/TT

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen