Avtalsrörelsen

Han anmäler hanteringen av lärarlegitimationerna

Riksdagsledamoten Jabar Amin, MP, har anmält Skolverkets hantering av lärarlegitimationerna till Konstitutionsutskottet. Att låta bemanningsföretag sköta arbetet fram till att beslut ska tas är att äventyra rättssäkerheten, menar han.

Publicerad
Att låta bemanningsföretag ta fram beslut i frågan om lärarlegitimationer är orimligt, anser riksdagsledamoten Jabar Amin. Foto: Riksdagen.se

Skolverket väntas få in 180 000 ansökningar fram till den 1 juli i år då det nya kravet på legitimation för lärare kommer att gälla fullt ut.

Skolverket har flera gånger betonat att det kan vara komplicerat att avgöra vilken behörighet en lärare ska ha, skriver Jabar Amin i sin KU-anmälan. Ändå har det kommit fram uppgifter i media om att verket anlitat ett bemanningsföretag för uppgiften.

Att hantera, bereda och besluta om lärarlegitimationer är en myndighetsutövning som i huvudsak ska utövas av en myndighet, betonar han. Och om uppgiften ska överlåtas på någon annan krävs det lagstöd.

Jabar Amin ifrågasätter verkets försök att komma runt det kravet genom att träffa avtal med varje enskild anställd på bemanningsföretaget som ska arbeta med frågan. Särskilt som bemanningsföretaget ska ha anställt oerfarna personer för jobbet och att arbetet med lärarlegitimationerna sker i bemanningsföretagets lokaler. I sin anmälan tar han också upp att de som ska arbeta med legitimationerna får 21 000 kronor i månaden medan bemanningsföretaget får 70 000 kronor för var och en av dem.

I samband med riksdagsbehandlingen av proposition 2010/11:20 avslogs Jabar Amins och Peter Rådbergs motion om att lärarlegitimationen skulle vara en integrerad del av lärarutbildningen.