Avtalsrörelsen

Här är kritiken mot parternas förslag

Mats Glavå, docent i arbetsrätt vid Handelshögskolan i Göteborg, kritiserar parternas förslag till sttrejkrätt som presenterades i tisdags. TCO-ordförande Eva Nordmark, Saco-ordförande Göran Arrius, vice vd Svenskt Näringsliv Peter Jeppsson, Transportföretagens vd Mattias Dahl, LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson, visade upp enad front under pressträffen i Stockholm. Det ska bli olagligt att vidta stridsåtgärder, om det inte handlar om att få till ett kollektivavtal. Foto: Jeffrey Johns, TT-Bild

Strejkrätten. Parternas eget förslag om inskränkningar i strejkrätten möts av bifall från de flesta. Lag & Avtal har talat med kritiker som inte stämmer in i hyllningskören.

Publicerad

Mats Glavå, docent i arbetsrätt vid Handelshögskolan i Göteborg, ser en ökad risk för avtalsshopping om parternas förslag om begränsad strejkrätt blir verklighet. Han menar att även de stora fackliga centralorganisationerna kan bli förlorare när det bara ska vara tillåtet att vidta stridsåtgärder för att få kollektivavtal.

– I dag kan fackförbunden vidta stridsåtgärder i vilka frågor som helst. Det är majoritetsorganisationernas vapen när arbetsgivarna slutit kollektivavtal med en minoritetsorganisation. Om den rätten kopplas bort öppnas möjligheten för arbetsgivare att sluta avtal med minoritetsorganisationer, för då är LO, TCO och Saco också avväpnade. Det inser de inte, för de har aldrig varit i en sådan situation.

Mats Glavå tycker att de stora fackliga organisationerna bör försöka sätta sig in i Svenska Hamnararbetarförbundets situation.

– Nästa gång kan det vara de som sitter där. Det är det som är grejen med detta partsförslag, summerar han.

Mats Glavå konstaterar att parterna förmedlar bilden av att arbetsmarknadens parter nu levererat, att de återigen bevisat att de kan hantera sina konflikter.

– Men detta var ju inte en konflikt mellan LO, TCO och Svenskt Näringsliv. Den handlar om Svenska Hamnararbetarförbundet. Det parterna nu gjort är att de träffat ett avtal om vad politikerna ska besluta. De har alltså inte träffat ett kollektivavtal om att ändra mbl, för den frågan äger de inte.

Journalistförbundet, SJF, har inte ställt sig bakom parternas förslag. Förbundet anser att effekterna är för svåra att överblicka. SJF fick information om parternas förslag en dryg vecka innan det presenterades. Förbundet förstår bevekelsegrunderna, säger Johan Lif, förhandlingschef på SJF.

– Men det är komplicerad juridisk materia. Det har varken funnits tid för att analysera eller för att göra en ordentlig demokratisk förankring, vilket inte är förvånande med tanke på hur processen har varit. Incitamentet från parterna har ju varit att förekomma regeringens utredning.

Svenska Hamnararbetarförbundets ordförande Eskil Rönér ser en förödande maktförskjutning i parternas förslag. Han ser en risk för att gula fack nu ska dyka upp. Gula fack är fackliga sammanslutningar som styrs eller kontrolleras av arbetsgivaren för att förhindra strejker eller minska arbetarnas inflytande. Att arbetsgivaren inväntar att ett nytt avtal sluts med det förbund som man tidigare hade det med låter hedervärt, tycker han.

– Om inte arbetsgivaren i stället skyndar sig att teckna ett avtal med ett annat förbund. Arbetsgivare som saknar kollektivavtal sedan tidigare kan inte tvingas att teckna med de stora drakarna, säger han.

Om parternas förslag röstas igenom i riksdagen skulle det minska Svenska Hamnararbetarförbundets möjligheter att agera fackligt, är Eskil Rönérs bedömning. Det gäller även andra fackliga organisationer som står utanför partsmodellen.

Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm kommentar parternas förslag skriftligt. Han anser att regeringens utredning aldrig borde ha sett dagens ljus.

”Nu är vi i den besynnerliga situationen att arbetsmarknadens parter är tvungna att förhindra att utredningens katastrofala förslag blir verklighet och i stället hitta en bättre lösning. Det gör mig rent ut sagt förbannad, att vi ska behöva rädda ansiktet på våra politiker, stoppa ett dåligt förslag och försvara den svenska arbetsmarknadsmodellen.”

Parternas förslag i korthet

* Det ska inte längre vara tillåtet att, mot avtalsbundna företag, vidta stridsåtgärder som inte syftar till att uppnå kollektivavtal.

* Förslaget påverkar inte rätten att vidta sympatiåtgärder, politiska stridsåtgärder eller indrivningsblockader.

* Ingen inskränkning görs i rätten att vidta fackliga strids­åtgärder i syfte att uppnå ett kollektiv­avtal.