Avtalsrörelsen

Hotellfacket varslar om strejk på sex orter

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt. Foto: Jonas Ekströmer/TT

AVTAL 2020. Hotell- och restaurangfacket varslar om strejk från den 17 november. ”Att mitt under den värsta krisen någonsin hota med strejk är totalt ansvarslöst och ökar risken att fackets medlemmar inte har något jobb att komma tillbaka till”, svarar arbetsgivarna.

Publicerad

(Uppdaterad) LO-förbundet HRF (Hotell-och restaurangfacket) får inte igenom sina lönekrav gentemot arbetsgivarförbundet Visita, enligt facket som därmed varslar om strejk på sex orter och sex företag.

"Visita har vägrat att gå med på de löneökningar som avtalen i industrin har satt och motsätter sig därmed märket. Visita vill inte heller gå med på lösningar som skapar tryggare jobb och ordning och reda i branschen", skriver HRF.

Arbetsgivarna pekar på den enorma kris branschen befinner sig i. 50 000 människor har redan förlorat jobbet eller är varslade. Över 60 000 är permitterade. Strejkvarslet är ett "hårt slag på en näring som redan ligger ner", skriver Visita i ett pressmeddelande.

Strejken bryter ut i två steg, om ingen förhandlingslösning nåtts innan dess.

Två företag tas ut den 17 november, ISS Facility Services och berör Kraftkällan Restaurang, Forsmark, samt Compass Group och ett större antal restauranger i koncernen i Södertälje.

Från den 19 november tas ytterligare fyra företag ut i strejken. Dessa är Nya Grand Hotel i Stockholm, Scandic i Helsingborg, Clarion Hotel i Trelleborg och Svenska Mässan Gothia Towers i Göteborg.

Parallellt gäller blockad mot nyanställningar, inhyrning och övertid på hela avtalsområdet.

Olle Lindström/TT

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev