Hotellkonflikten: IF Metall hotar med sympatiåtgärder

2017-04-12 14:37 Calle von Scheele  
Anders Ferbe, IF Metalls ordförande Foto: Lennart Kriisa

IF Metall hotar att varsla tung industri i sympatiåtgärder om Hotell- och restaurangfacket tvingas utlösa sin strejk: – Om man misslyckas på hotell- och restaurangområdet är det inte uteslutet att vi varslar på IF Metalls område. Då blir det tunga varsel mot exportindustrin, säger förbundsordförande Anders Ferbe

Det var på en presslunch vid dagens avtalsråd som Metall-ordföranden gjorde utspelet. I förbundet finns en kritik mot arbetsgivarnas motvilja att följa märket fullt ut. Enligt IF Metall är märket 6,5 procent plus en låglönesatsning, som slår olika på olika avtalsområden.

– Alla säger att det är jätteviktigt att industrin är lönenormerande. Nu har vi gjort vår uppgift och satt märket. Då passar det inte. På arbetsgivarsidan finns det alltid problem med två förbund, Almega och Visita, säger Anders Ferbe.

Visita är motpart till Hotell- och restaurangfacket. I nästa vecka på onsdag utbryter strejk på 19 hotell om parterna inte kommit överens innan dess.

LO-ekonomerna har räknat ut att om alla som idag tjänar under 24 000 kronor får del av låglönesatsningen så kostar det en tiondels procent per år. Alltså skulle arbetsgivarnas kostnader för de tre åren i genomsnitt bli 6,8 procent.

På HRF:s område är genomsnittslönen 22 950 kronor. Låglönesatsningen handlar om att höja månadslönerna 40 kronor extra per år utöver avtalens löneökningar på 2 procent per år.

– HRF har hela LO:s och IF Metalls stöd. Jag utgår från att medlarna lyckas ta fram en konstruktion. Vad arbetsgivarna riskerar annars är att få en konflikt som blir jätteblodig, säger Anders Ferbe.

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna