Hotellstrejken avblåst

2017-04-19 09:11 Lena Gunnars  

Det blir ingen strejk i dag. Hotell- och restaurangfacket, HRF, och arbetsgivarorganisationen Visita kom överens om ett nytt avtal igår kväll.

Intensiva förhandlingar mellan Hotell- och restaurangfacket, (HRF) och Visita pågick fortfarande vid halv fyra-tiden igår eftermiddag. Ingen av parterna ville då uppge om någon hemställan kommit eller ej. Men vid 18-tiden kom beskedet: parterna har kommit överens om ett nytt kollektivavtal. Avtalet innehåller en låglönesatsning och omställningstid vid hyvling. "Därmed återkallar vi våra strejkvarsel", skriver HRF på sin hemsida.

Det nya avtalet ger löneökningar med 1650 kronor, fördelat på tre år. Detta ger 540 kronor mer i månaden för en heltidsanställd första året, 550 kronor andra året och 560 kronor tredje året. HRF skriver att avtalet innehåller LO-samordningens låglönesatsning och att det samtidigt gynnar anställda med utbildning och yrkeserfarenhet lönemässigt.

"Vi har kämpat hem låglönesatsningen med hjälp av hårt arbetande medlemmar och våra systerförbunds stöd. Stort tack till alla som engagerat sig, utan er hade detta inte varit möjligt", säger Malin Ackholt, förbundsordförande i Hotell- och restaurangfacket."

Avtalsperioden är tre år.

Visita skriver på sin hemsida att avtalet hålls inom det av industrin uppsatta märket på 6,5 procent.

"Det här är en stor seger för den svenska modellen. Nu fortsätter vi följa den ordning som vi har haft på den svenska arbetsmarknaden i mer än två decennier. Det skapar stabilitet i svensk ekonomi vilket är bra för såväl företagen som medarbetarna", säger Visitas vd Eva Östling, i ett uttalande.

AVTALET I KORTHET

Lönehöjningar

Avtalet ger 1650 kronor. Fördelat per heltidsanställd ger det:

År 1: 540 kronor/månad

År 2: 550 kronor/månad

År 3: 560 kronor/månad

Anställda med yrkeserfarenhet premieras lönemässigt.

Övriga ersättningar i avtalet höjs med 6,5 procent.

Säkerhetsarbetare inom fjällvärlden (pistörer och skidpatrullarbetare) ska placeras i lönegrupp 1, vilket innebär att yrkesgruppens utbildning värderas högre och ger högre lön.

 

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna