Avtalsrörelsen

IF Metall: Därför sa vi nej

IF Metalls avtalsekreteraren Veli-Pekka Säikkälä. Foto: Janerik Henriksson / TT
Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna. Foto: Claudio Bresciani/TT

Det tyngsta industrifacket IF Metall nobbar Oponas, industrimedlarnas, bud på 4,5 procent under 29 månader: – Vi sa nej, budet var för lågt, säger avtalsekreteraren Veli-Pekka Säikkälä, till Lag & Avtal.

Publicerad

Vad händer nu?
– Opona analyserar våra svar och kallar till slutförhandlingar, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Förutom att avtalsvärdet är för lågt saknar Oponas hemställan nödvändig avsättning till system för arbetstidsförkortning, deltidspension/flexpension, vab-tillägg på de avtalsområden där det krävs och en låglönesatsning för LO-förbunden. Det skriver Facken inom industrin - GS, IF Metall, Livs, Sveriges Ingenjörer och Unionen –  i sitt pressmeddelande i dag.

Enligt Industriarbetsgivarnas pressmeddelande som nyligen gick ut innebär OpOs förslag att årstakten för löneökningarna skulle bli 1,86 procent.
"Vi konstaterar att lönebudet är på en mycket hög nivå och det ligger absolut på smärtgränsen av vad svenska företag klarar av. Men vi är beredda att acceptera budet då det innehåller en nedväxling av löneökningstakten från nuvarande nivå", säger Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf, i pressmeddelandet.
– Det är en riktigt hög nivå, säger Per Widolf i Lag & Avtals avtalsrörelsebrev.
Han tillägger:
– Nu var det någon som sa att facken sa nej. Hade bägge parter svarat ja i dag hade vi haft ett avtal på plats.