Industrifackens bud: Längre avtalsperiod mot kortare arbetstid

2012-11-12 12:34 Elisabet Örnerborg  

Facken inom industrin kan tänka sig en längre avtalsperiod än ett år mot kortare arbetstid. - Arbetstidsförkortningen är det viktigaste kravet för oss, sa Unionens ordförande Cecilia Fahlberg.

Alla fem ordföranden för förbunden i Facken inom industrin var med på presskonferensen i dag. Sveriges Ingenjörers ordförande Ulf Bengtsson talade om att lönebildningen inte kan följa med i konjunktursvängningarna.

- Vi kan inte ha löner som fladdrar upp och ner. Sysselsättningen kan störas av att vi har för höga, men också faktiskt för låga, löneökningar, sa han.

IF Metalls ordförande Anders Ferbe menade att visserligen är efterfrågan i omvärlden låg, men den svenska industrin behåller sin konkurrenskraft.

- Tillväxten och produktiviteten är något lägre än tidigare men fungerar ganska väl i Sverige, sade Anders Ferbe.

Livs ordförande Hans-Olof Nilsson hade på sin lott att konkretisera kraven: Facken inom industrin kräver 2,8 procent i löneökningar. De avtal som har lägstalön ska den också höjas med 2,8 procent, och i de avtal som har garantilön ska den lägsta garanterade löneökningen vara 430 kronor.

Kvar för GS Fackets ordförande Per-Olof Sjöö var då att presentera de övriga kraven, först och främst det gemensamma kravet på arbetstidsförkortning. Det långsiktiga målet är att årsarbetstiden ska kortas med 100 timmar. Dessutom vill Facken inom industrin ha, en månads längre föräldralön och ett bra system för delpension, möjlighet till nedväxling när det nu krävs att vi ska jobba allt längre.

-Sist och slutligen avtalsperiodens längd, vi kan tänka oss en längre avtalsperiod om vi kan komma överens om för oss viktiga frågor, sa Per-Olof Sjöö.

Cecilia Fahlberg förtydligade att de här presenterade avtalskraven är baserade på ett år och att den viktigaste frågan som kan bytas mot en längre avtalsperiod är arbetstidsförkortningen.

- Får vi till stånd ett längre avtal är lönebildningen en stabiliserande faktor, sade IF Metalls ordförande.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna