Ingen svartlistning – ingen föreningsrättskränkning

2010-09-08 12:29 Johan Fock  

Anders Elmér, som företräder Rimec i konflikten med Byggnads, anser att Byggnads stämningsansökan för föreningsrättskränkning är grovt felaktig.

- Ingen är svartlistad, ingen föreningsrättskränkning har skett. Rimec har tagit kontakt med polska arbetare i Polen efter att de lämnat sina jobb i Sverige. Det handlar inte om pågående arbeten i Stenungssund.

Bakgrunden är att Byggnads vänt sig till Rimec för att få ut listor på personer som tidigare varit anställda i Sverige, uppgifter som skulle ligga till grund i ett annat mål som Byggnads driver mot företaget. Rimec nekade att lämna ut alla, med hänvisning till personuppgiftslagen, men åtog sig att inhämta uppgifter om vilka som varit med i facket under tiden i Sverige. Några blev uppringda, några fick en blankett.

- Det är inte en föreningsrättskränkning att ställa frågan om någon tidigare har varit medlem i facket. Jag tycker att parterna ska komma samman och göra upp om vad som ska gälla på den svenska marknaden, säger Anders Elmér.

Johan Fock

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen