Israelblockaden uppskjuten

2010-06-11 10:53 Ann Norrby  

Hamnarbetarförbundet ändrar sitt varsel om blockad mot israeliska fartyg. Anledningen är Sveriges Hamnars svar på varslet.

Blockadvarslet skjuts fram till den 23 juni och kortas från tio till sju dygn.

- Vi kan inte utsätta våra medlemmar för de åtgärder som arbetsgivarorganisationen har hotat med, säger Hamnarbetarförbundets ordförande Björn A Borg.

Sveriges Hamnar beslutade tidigare i veckan att betrakta blockaden som en politisk strejk. Och de som deltog i den skulle få löneavdrag och riskerade att få betala skadestånd för skador som drabbade arbetsgivaren.

- Vi håller inte med om arbetsgivarsidans tolkning. Vår uppfattning är att blockaden är en facklig stridsåtgärd, säger Björn A Borg.

De förenade palestinska fackliga organisationerna har begärt sympatiblockader från hela världens hamnarbetarförbund. De norska hamnarbetarna har varslat om en två veckor lång blockad med start från den 15 juni.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen