”Jag har inte suttit och förhandlat kollektivavtal”

2018-02-22 00:00 Karin Nilsson  
”Jag har inte själv suttit och förhandlat kollektivavtal. Men det här är som att vara kommundirektör, jag behöver inte kunna allt. Jag kommer att ha experter, får jobba på ledarskapet och se till att vi har nöjda medlemmar.” Foto: Ewa Ekfeldt

ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. Per Nordenstam är vd för den nya arbetsgivarorganisationen för samhällsnyttiga företag. Sedan årsskiftet är KFS och Pacta en gemensam organisation. – Jag har varit kommundirektör i 19 år och tänkte att jag kunde bidra.

Den nya arbetsgivarorganisationen har drygt 1 100 medlemsföretag. Det är kommunala och landstingsägda bolag samt privata företag som verkar inom samhällsnyttan. Bolagen finns i cirka 15 branscher och arbetar med allt från återvinning, vård och omsorg till räddningstjänst och energi.

När en rekryterings­firma ringde upp Per Nordenstam tackade han inte ja direkt.

– Det fanns inte på min radar att jobba på en arbetsgivar­organisation. Men när jag läste krav­specifikationen tänkte jag: Det här kan ju jag! Det här handlar också om att göra viktiga saker i den kommunala sfären.

Vad är det du kan?

– Jag har jobbat som näringslivs­chef och varit vd i Norrtälje kommuns ägarbolag. Jag kan kommunal verksamhet och känner mig hyfsat bekant med kommunala företags utmaningar och förutsättningar.

Vad är speciellt för de här företagen?

– Verksamheten handlar inte bara om vinst. Men det är lite olika hur väl det är uttalat från ägarens sida.

Hur menar du?

– De här bolagen har ett uppdrag som inte bara handlar om vinst. Jag tror att det ibland behövs en bättre dialog med ägaren om det här.

Varför går KFS och Pacta ihop?

– Jag kan inte hela historien ännu. Det har gjorts försök tidigare men då har det inte lyckats. Det är organisationer som har samma uppdrag och medlemmar som kan bli starkare ihop.

Jag har förstått att det finns en oro inom KFS att Pacta och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ska ta för stor plats. Hur ser du på det?

– Det har funnits lite olika kulturer i KFS och Pacta. Det är mitt jobb att se till att det här blir bra.

Vilken blir er relation till SKL?

– SKL är den största arbets­givaren och jag har förstått att det fanns problem vid tidigare planer på sammanslagning. SKL är huvudman och utser föreningsstyrelsen, men jag är vd i den nya organisationens service­bolag. Det är viktigt att ha en nära och bra relation med SKL och det hamnar hos mig.

Organisationen startade officiellt den 1 januari i år, men jag har inte sett något namn än?

– Ett varumärkesarbete har pågått hela hösten. Vi presenterar ett nytt namn och varumärke så fort tiden är mogen.

Bör man inte ha ett namn först?

– Det kan man tycka, men jag är glad att jag nu får vara med och påverka varumärkesstrategin och en helt ny organisation.

Karriär

1984

”Examen i miljö- och hälsoskydd från Umeå universitet.”

1994

”Gifte mig.”

1999

”Kommunchef i Tierps kommun. Även näringslivsdirektör i många år.”

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna