Juridikprofessor dissar Norwegian-avtalet: Ett totalhaveri

2015-03-11 09:05 Tiina Demargne  
Strejken vid Norwegian är över. Men har de fackliga ledare Hans-Erik Skjæggerud och Halvor Vatnar - och deras medlemmar - anledning att vara glada över avtalet? Meningarna går isär. Foto: TT-Bild

Konflikten mellan piloter och arbetsgivare vid Norwegian är över. Arbetstagarna uppger sig vara nöjda med en jobbgaranti. Men den norska juridikprofessorn Geir Woxholth är inte imponerar, skriver norska Dagbladet.

- I realitet är detta ett totalhaveri för piloterna och Parat.

Piloterna fick efter elva dagars strejk en treåriga anställningsgaranti och ett kollektivavtal med kopplingar till moderbolaget Norwegian Air Shuttle, NAS.

– Vi fick en garanti från moderbolaget att våra piloter inte kommer att bytas ut mot billigare arbetskraft, säger Vegard Einan, vice ordförande vid fackförbundet Parat, enligt TT.

- Ett sådant avtal om ”jobbgaranti”, är inte värt något mer än vad marknaden kan bära vid en viss tidpunkt, säger dock Geir Woxholth, vid Institutionen för privaträtt vid universitetet i Oslo och fortsätter:

- Att höra att detta är ”juridiskt” förpliktigande är tomt dravel. Piloterna fick inte något mer än vad företaget erbjöd för flera dagar sedan.

Paratledaren Hans-Erik Skjæggerud känner inte igen sig i kritiken från professorn:

- Det var överraskande. Att han både läst och gjort en juridisk avhandling och värdering av avtalstexten så kort tid efter att avtalet mellan parterna blev klart, är imponerande i sig själv, säger han till Dagbladet.

Pilotstrejken vid Norwegian

Strejken inleddes den 28 februari då 70 piloter stannade hemma. Konflikten utökades den 4 mars till att omfatta 650 piloter. I söndags genomförde också ett finländskt fack en sympatistrejk.

Bakgrunden är att fackförbundet Parat krävde att Norwegians piloter skulle få ett kollektivavtal med moderbolaget Norwegian Air Shuttle, NAS, i stället för med dotterbolaget, NAN. Piloternas fackförbund krävde också samma avtal i hela Skandinavien och samma karriärmöjligheter inom hela bolaget.

De överrenskomna kollektivavtalen och anställningsgarantin gäller fram till oktober 2017.

Källa: TT

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna