Jusek och KFO: Nya kollektivavtalet historiskt

2018-03-15 11:55 Lena Gunnars  
Maria Arrefelt, förhandlingschef för privat sektor på Jusek.

Jusek har tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO. ”Det blir allt viktigare för arbetsgivare som vill konkurrera om den bästa kompetensen att erbjuda sina anställda attraktiva villkor. Kollektivavtal är ett enkelt sätt att göra rätt, säger Maria Arrefelt, förhandlingschef för privat sektor på Jusek, i ett uttalande.

Avtalet som slutits omfattar tjänstemän anställda hos KFO:s medlemsföretag inom avtalsområdet Juridisk verksamhet. Lönesättning, tjänstepension, ersättning vid föräldraledighet och sjukdom, övertidsarbete och medarbetarnas inflytande regleras i kollektivavtalet. Enligt ett pressmeddelande från Jusek är det idag bara knappt var femte arbetsgivare i juristbranschen som erbjuder sina anställda kollektivavtal.

Under våren ska  Jusek bjuda in arbetsgivare, medlemmar och arbetsgivarorganisationer till rundabordssamtal för att lyfta fram värdet av kollektivavtal för branschen.

KFO kallar på sin hemsida kollektivavtalet för historiskt och konstaterar att det täcker vissa vita fläckar.

KFO:s biträdande förhandlingschef Tobias Nilsson menar att den svenska modellen behöver moderniseras för att överleva.

”KFO vill gärna ta en ledande roll i detta arbete genom att vara en ansvarstagande partner”, säger han i ett uttalande.

Avtalet är ett tillsvidareavtal, som började gälla 1 mars 2017.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna