Avtalsrörelsen

Klart med avtal för hotell och restaurang

Hotell och restaurangfacket, HRF, och Visita är överens om ett nytt kollektivavtal.<br>-Vi är nöjda med avtalet och med att vi lyckats sluta det utan att ta till inblandning från statlig myndighet, säger Malin Ackholt, avtalssekretare på HRF.

Publicerad

Parterna har nu slutit avtal som omfattar majoriteten av alla branschens anställda på hotell och restauranger, nöjesparker, casinon och turistanläggningar. Avtalet ger 1 653 kronor fördelat på 35 månader. Löneökningen anges i kronor som ska ge alla samma löneökning. Löneökningen ger första året 560 kronor, andra året 560 kronor och tredje året 533 kronor.

En partsgemensam arbetsgrupp ska hitta överenskommelser som ska stärka anställningstryggheten, kartlägga problemen om visstidsanställningar, titta på den lokala lönebildningen och hur det lokala facket kan stärkas.

Det nya avtalet innebär att alla föräldralediga får föräldrapenningstillägg i sex månader. Det ger tio procent av lönen under ett halvårs föräldraledighet, till skillnad mot i dag när föräldrarna bara får detta i två månader.