Kommunal: En seger för undersköterskorna

2016-12-13 09:51 Tiina Demargne  

Strejkhotet är avvärjt. Undersköterskorna inom privat vård och omsorg ska få samma extra lönesatsning som kollegorna inom offentlig och kooperativ vård.

Detta enligt avtalet som efter bud från medlarna tecknades mellan Kommunal och Almega på måndagskvällen.

- Det här är ett styrkebesked och en seger för såväl undersköterskor som övrig personal inom privat vård och omsorg. Vi har varit tydliga med våra krav och det är glädjande att motparten gått oss till mötes på alla punkter. Det här är ett viktigt steg mot mer jämställda löner även inom den privata vårdsektorn, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund, i ett pressmeddelande.

-Vi är nöjda med att ett nytt avtal har träffats vilket undanröjer den konflikt som hade inneburit stora konsekvenser för ett flertal medlemsföretag och dess kunder. Vi är samtidigt nöjda över innehållet i det tecknade avtalet som innebär en satsning på undersköterskor i paritet med övriga på arbetsmarknaden kommenterar Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund uppgörelsen, i ett pressmeddelande.

18-månaders avtal

  • Avtalet gäller från den första december 2016 till och med 31 maj 2018.
  • Löneökningar 2017: undersköterskor: 1 200 kronor från och med första mars Övriga medlemmar: 700 kr från och med första mars.
  • Parterna är överens om att heltid långsiktigt ska vara norm.
  • Drygt åtta av tio av Kommunals medlemmar inom äldreomsorgen berörs av den extra undersköterskesatsningen.

Källa: Kommunal

Omkring 2000 medlemsföretag

Vårdföretagarna har drygt 2000 medlemsföretag med över 102 000 årsanställda.

Källa: Almega

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen