Avtalsrörelsen

Kommunal: En seger för undersköterskorna

Lenita Granlund, Kommunal. Foto: Jörgen Appelgren
Inga-Kari Fryklund, Vårdföretagarna. Foto: Fredrik Welander

Strejkhotet är avvärjt. Undersköterskorna inom privat vård och omsorg ska få samma extra lönesatsning som kollegorna inom offentlig och kooperativ vård.

Publicerad

Detta enligt avtalet som efter bud från medlarna tecknades mellan Kommunal och Almega på måndagskvällen.

- Det här är ett styrkebesked och en seger för såväl undersköterskor som övrig personal inom privat vård och omsorg. Vi har varit tydliga med våra krav och det är glädjande att motparten gått oss till mötes på alla punkter. Det här är ett viktigt steg mot mer jämställda löner även inom den privata vårdsektorn, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund, i ett pressmeddelande.

-Vi är nöjda med att ett nytt avtal har träffats vilket undanröjer den konflikt som hade inneburit stora konsekvenser för ett flertal medlemsföretag och dess kunder. Vi är samtidigt nöjda över innehållet i det tecknade avtalet som innebär en satsning på undersköterskor i paritet med övriga på arbetsmarknaden kommenterar Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund uppgörelsen, i ett pressmeddelande.

Omkring 2000 medlemsföretag

  • Avtalet gäller från den första december 2016 till och med 31 maj 2018.
  • Löneökningar 2017: undersköterskor: 1 200 kronor från och med första mars Övriga medlemmar: 700 kr från och med första mars.
  • Parterna är överens om att heltid långsiktigt ska vara norm.
  • Drygt åtta av tio av Kommunals medlemmar inom äldreomsorgen berörs av den extra undersköterskesatsningen.

Källa: Kommunal

Vårdföretagarna har drygt 2000 medlemsföretag med över 102 000 årsanställda.

Källa: Almega