Kommunal kräver att MI tar ansvar för lönegapet

2013-11-05 12:31 Elisabet Örnerborg  

Lönegapet mellan kvinnor och män minskar inte. Medlingsinstitutet måste få starkare mandat att göra något åt löneskillnaderna. Industrins lönenorm måste gå att förena med aktiva insatser för att stoppa lönediskrimineringen mot kvinnodominerade yrken.

På DN Debatt i dag tisdag kräver Kommunal att Medlingsinstitutet ska få starkare mandat att göra något åt lönegapet. Trots många års arbete för jämställdhet har Sverige långt ifrån jämställda löner, med ett gap på 15 procent. "Utvecklingen mot jämställda löner har stagnerat trots att kvinnor numera till och med har högre utbildningsnivå än män", skriver avtalssekreterare Lenita Granlund och arbetsrättschef Johan Ingelskog.

Medlingsinstitutet ska  bidra till en väl fungerande lönebildning, där den konkurrensutsatta industrin sätter märket för löneökningstakten. Men myndigheten ska också verka för jämställda löner. Det är uppenbart att båda dessa mål i praktiken kommit att stå i motsats till varandra, skriver de vidare.

Genom att inte medverka till några avtal som överstiger märket skickar Medlingsinstitutet en tydlig signal till arbetsmarknadens parter att jämställdhet inte är en viktig och prioriterad fråga från statens sida. Institutets tolkning av sitt uppdrag innebär att det inte är någon idé för fackförbunden att prioritera strukturell utjämning av löneskillnaderna mellan mans- och kvinnodominerade yrken. "Det är en utveckling som vi inte kommer att acceptera i framtiden", skriver debattörerna.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen