Kommunal och SKL överens

2010-05-12 16:01 Elisabet Örnerborg  

Kommunalarbetareförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting samt Pacta kom i dag, onsdag, överens om ett nytt avtal som gäller för 370 000 anställda. Avtalet ger löneökningar på 4,65 procent på två år.

Det nya avtalet gäller från den 1 april 2010 till den 31 mars 2012. Lönerna höjs med 490 kronor den 1 april i år och 480 kronor den 1 april nästa år, sammanlagt 970 kronor. Lägstalönerna höjs med 770 kronor under den tvååriga avtalsperioden. Bemanningsfrågan har fått en lösning som liknar övriga lösningar på arbetsmarknaden. Heltidsfrågan har lämnats till en partsgemensam arbetsgrupp som ska arbeta för att öka antalet heltidsanställningar. Dessutom har parterna kommit överens om ett omställningsavtal.

– Äntligen har vi fått ett genombrott med ett omställningsavtal som aktivt stödjer medlemmarnas möjlighet att få nytt jobb om de blivit uppsagda, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn.

Även Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKLs förhandlingsdelegation är nöjd med att också medarbetare i kommuner och landsting nu kommer att omfattas av ett omställningsavtal.

Löneökningarna under avtalsperioden motsvarar 4,65 procent. Medan kostnadsökningarna för arbetsgivarna beräknas till 3,85 procent. Överenskommelsen innehåller flera åtgärder som sänker arbetsgivarnas kostnader för avtalet. Som att den procentuella höjningen av ersättning för obekväm arbetstid är lägre än löneökningen och att lägstlönerna höjs mindre än de allmänna lönerna.

 

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt