Avtalsrörelsen

Kommunal och SLA stäms för granskningsavgifter

Sex trädgårdsarbetare i Helsingborg väntas stämma Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet, SLA, och Svenska Kommunalarbetareförbundet med krav på att deras granskningsavgifter ska återbetalas. De är inte medlemmar i Kommunal.

Publicerad

De sex i Helsingborg driver sin sak genom Centrum för Rättvisa. De kräver att granskningsavgifterna, som tidigare utgjorde 1,5 procent av lönen, ska betalas tillbaka. Dessa avgifter togs ut fram till våren 2007.

Syftet med granskningsavgifterna var att täcka kostnaderna för att granska lönesättningen. Enligt Centrum för Rättvisa har Kommunal tillstått att man inte utfört någon lönegranskning på en av de arbetsplatser där tre av de sex personerna arbetar.

Centrum för Rättvisa hävdar att det rör sig om en föreningsrättskränkning när icke medlemmar får betala granskningsavgifter som bestämts i ett kollektivavtal. Ett svenskt kollektivavtal kan inte utformas så att det står i strid med de mänskliga rättigheter som Europakonventionen garanterar - i detta fall den negativa föreningsfriheten. Då det blivit uppenbart att granskningsavgifterna inte varit öronmärkta för granskning, har de avgifter som betalats in gått till fackföreningens kassa och till ändamål som icke-medlemmar inte vill understödja.

Europadomstolen i Strassbourg gav 2007 de icke organiserade byggnadsarbetarna Ewaldsson med flera rätt då de återkrävde sina granskningsavgifter. Domstolen underkände Byggnads redovisning av hur avgifterna användes vilket blev nog för en fällande dom. Frågan om föreningsfriheten kom därmed inte upp direkt.

Europakonventionen gäller i Sverige sedan 1995. Sedan tillkommer processtekniskt trubbel då Europadomstolen stämmer staten, inte de kollektivavtalsslutande parterna. Men det finns en svensk anpassning.

- En AD-dom från 1998 slår fast att kollektivavtal inte kan tillåtas ge följder för enskilda som står i strid med Europakonventionen, säger Clarence Crafoord.

Efter domen 2007 upphörde Kommunal med granskningsavgifterna, så även Byggnads efter det att Sveriges Byggindustrier, som kollektivavslutande part, inte längre godtog dem.

Centrum för rättvisa kräver nu med hot om stämning  - ansökan tilll ringsrätten ligger färdig, se länk - att trädgårdsarbetarnas granskningsavgifter ska betalas tillbaka. Stämningen riktar sig mot bägge parter. Systemet med avgifter byggde på deras avtal. Det krävs bägge på ett ideellt skadestånd på 50 000 kronor - så mycket som byggnadsarbetarna fick i Europadomstolen - medan det ekonomiska skadeståndet, åtbetalningskravet, riktas mot Kommunal.

- Vi måste se igenom materialet innan vi kommer med någon kommentar, säger Håkan Pettersson, andre vice ordförande i Kommunal.

Maria Möller, chefsjurist på SLA, säger om det nu aktuella fallet att hon först måste gå igenom handlingarna.

- Men SLA har i flera år försökt få bort skrivningen om granskningsavtalen, och vi lyckades 2007.

En mer utvecklad reaktion kan väntas från parterna till den 21 april, den dag då Centrum för rättvisa går vidare med stämning om inte pengarna influtit från Kommunal och SLA.