Kommunal ser höjd pensionsålder som svek

2020-01-13 15:32 TT  
Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin lämnar i dag över listan med namn till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen sviker utslitna kroppar, enligt Kommunals medlemmar. Nu protesterar 25 000 kommunalare mot regeringens beslut att höja pensionsåldern, utan att samtidigt vidta åtgärder för dem som inte orkar jobba så länge.

I dag lämnar Kommunals ordförande Tobias Baudin över 25 000 namnunderskrifter från Kommunals medlemmar till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Namnlistorna är en protest mot beslutet om höjd pensionsålder, något de uppfattar som ett svek från regeringens sida. Den lägsta pensionsåldern har nu höjts från 61 till 62 år i ett första steg, och kommer så småningom att ligga på 64 år. Fast det är den genomsnittliga pensionsåldern för Kommunals medlemmar, eftersom de inte orkar med sina tunga jobb längre, enligt Tobias Baudin.

– Beslutet att höja pensionsåldern från den 1 januari i år är ett svek. Regeringen har tagit det utan att säkra åtgärder för dem som inte orkar jobba så länge. Det måste vara möjligt att få sjukersättning, säger Tobias Baudin.

Det handlar om bland annat vårdpersonal, barnskötare och busschaufförer, vars kroppar slits ut av tungt arbete och tuffa jobb, förklarar han. Det måste finnas möjligheter att få förtida pension för den som inte orkar jobba så länge som de höjda pensionsåldrarna innebär, enligt Kommunal. Och de lösningarna skulle ha varit på plats redan då pensionsåldrarna höjdes.

– Vi uppfattade att regeringen sagt att det som pensionsgruppen sagt skulle följas. Men de har inte gjort ett dugg. Vi uppfattade det som sades som ett löfte. Det är regeringen som sviker.

TT: Är ni inte lite sent ute, då beslutet om höjd pensionsålder fattades redan i höstas?

– Redan då pensionsgruppen tog fram förslaget sade vi att det måste till åtgärder, och att mer pengar måste in i pensionssystemet genom höjda avgifter. Men inget har gjorts. Nu måste regeringen agera.

Läs mer: ”Äldre arbetskraft måste betraktas på nytt sätt”

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, som tar emot namnlistan, förklarar att han helt och hållet instämmer i Kommunals krav på en ordning för dem som inte kan jobba så länge.

– Vi måste ha särskilda regler för dem som sliter ut sina kroppar, säger han och berättar att det första han gjorde som nyutnämnd socialförsäkringsminister i höstas var att åka till Danmark och titta på deras lösning.

Ministern håller med

– Det är rimligt att höja pensionsåldern, men för dem som sliter ut sig måste det finnas särskilda regler, och det tittar vi på nu.

Nu ska detta utredas i Sverige, och då ska man snegla på både Danmarks och Finlands lösningar, förklarar han.

TT: Men borde inte detta varit på plats redan i höstas, då beslutet om höjd pensionsålder togs?

– Socialförsäkringarna följer med pensionsåldern, och det är på plats när det blir aktuellt 2023. Överenskommelsen inom pensionsgruppen gällde socialförsäkringarna.

Det är dock ett problem att Sverige har bland de mest restriktiva sjukförsäkringsreglerna inom OECD, tycker han. De ska nu utredas.

– Det har varit hårda attacker på socialförsäkringarna ända sedan 2004. Det har gjorts en del efter det, som att ta bort den bortre gränsen, men mer behöver göras säger Ardalan Shekarabi.

Sprängkraft

Det är enorm sprängkraft i frågan, understryker Tobias Baudin.

– Det här är jätteviktigt för våra medlemmar. Vi har bara kört det här via sociala medier, men har fått 25 000 underskrifter på kort tid, säger Baudin.

Ardalan Shekarabi tycker att det är bra att Kommunal driver detta nu.

– Vi måste ha en öppen debatt om pensionerna. De växer i betydelse, precis som de gjorde på 50-talet med ATP-striden. Vi har för låga pensioner och vi behöver en ventil för dem som inte kan jobba så länge, säger Ardalan Shekarabi.

Äldre pensionärer

Rätten att ta ut pension höjdes vid årsskiftet från 61 till 62 års ålder. Den första januari höjdes också åldern för hur länge man har rätt att arbeta kvar från 67 till 68 års ålder.

Beslutet är ett första steg av flera de kommande åren med syfte att justera pensionsåldern efter vår ökade livslängd. Fullt genomfört innebär förändringarna att man 2026 måste vara fyllda 64 år för att få ta ut pension samtidigt som man då har rätt att arbeta kvar till 69 års ålder.

Socialförsäkringarna ska följa med de höjda pensionsåldrarna från 2023.

Källa: Regeringen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen