Avtalsrörelsen

Kommunal skakas av spritskandal

Annelie Nordström, Kommunals ordförande, vädjade på onsdagskvällen i ett mejl till medlemmarna att stanna i förbundet. Foto: TT-Bild
Lenita Granlund, 2:e vice ordf. och avtalssekreterare, Kommunal:”Nu behöver vi göra något annat för att lyfta våra värdediskriminerade medlemmar. I år vill vi börja den resan genom att lyfta undersköterskorna.” Fredrik Sandin Carlson Foto: Fredrik Sandin Carlson

(Uppdaterad) Mitt under pågående avtalsrörelse skakas fackförbundet Kommunal av avslöjanden om spritrepresentation och investeringar i ett förlusttyngt restaurangprojekt. Medlemmar rasar i sociala medier.

Publicerad

Avslöjandena kommer samma vecka som Kommunal inleder förhandllingar om sitt största avtal, det med Sveriges kommuner och landsting, SKL. Förbundet har cirka 70 kollektivavtal som ska förhandlas i år. Enligt egen utsago storsatsar Kommunal i årets avtalsrörelsen.

Men för tillfället har ledningen fullt upp med krishantering.

Det är uppgifter i Aftonbladet som får medlemmar i Kommunal och fackföreingssverige att ilskna till. Enligt tidningen har förbundsledningen festat för medlemmarnas pengar och även bokat privata semestrar utan att betala på egna konferensanläggningen Marholmen, söder om Norrtälje.

Satsningen på Kommunals egen krog Metropol Palais, på Sveavägen i Stockholm, har enligt Aftonbladet kostat medlemmarna stora summor. Dessutom ska nakna scenshower ha förekommit på restaurangen.

"Jag kommer arbeta hårt för att reparera ditt och alla andra medlemmars förtroende för Kommunal", skrev Annelie Nordström, Kommunals ordförande, på onsdagskvällen i ett mejl till medlemmarna.

Hon vädjade till dem att stanna i förbundet:

"Även om många är arga och besvikna på Kommunal idag, så är det lika viktigt som någonsin att du och dina arbetskamrater fortsätter att vara medlemmar", skriver hon i brevet.

I sociala medier som Facebook ventilerar medlemmar sin vrede i kommentarsfälten, på till exempel Kommunals egen sida, och somliga har också börjar driva med förbundsledningen.

Läs också Lennart Kriisas blogg: Begriplig vrede bland Kommunals medlemmar - Sannolikheten för en storstrejk ökar

Kommunal svarar på frågor efter Aftonbladets granskning