Kommunal vill skjuta upp avtalsförhandlingarna

2020-03-18 14:10 Lena Gunnars  
Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

(Uppdaterad) Nu vill Kommunal skjuta upp förhandlingarna i avtalsrörelsen på grund av coronaviruset. ”Medlemmarna i Kommunal har fullt upp med att lösa krisen för Sverige, i det läget kan vi inte förhandla”, säger förbundsordförande Tobias Baudin.

Som Lag & Avtal  berättat diskuteras just nu, på grund av coronaepidemin, att senarelägga förhandlingarna som rör lönenivåerna och förlänga de nuvarande avtalen. Det rapporterar Ekot. De flesta kollektivavtalen på arbetsmarknaden går ut den 31 mars.

Kollektivavtalet som Kommunal har med arbetsgivarorganisationen SKR löper ut den sista april och berör undersköterskor, vårdbiträden, barnskötare och annan personal i vård, skola och omsorg.

Tobias Baudin konstaterar i ett pressmeddelande att medlemmarna arbetar mitt i den pågående krisen, att det är de som ska lösa den.

”I det läget skulle vi som fackförbund naturligtvis aldrig ens teoretiskt kunna hota med konflikt. Det vore oansvarigt. Just nu tar medlemmarna i Kommunal ansvar för välfärden och den svåra situation landet befinner sig i. De förväntar sig samma av oss som fackförening”, menar Tobias Baudin.

Tobias Baudin vill därför att det gällande kollektivavtalet förlängs, tills vidare.

”Nu tar vi ansvar för välfärden och den svåra situation landet befinner sig i. Jag vädjar till industrin och övriga arbetsmarknaden att göra samma sak och förlänga sina nuvarande avtal” avslutar han.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen