Kommunal yrkade på 0,5 – fick 0,6

2020-11-03 14:12  
– Jag är stolt och nöjd. Det hade inte gått utan medlemmarnas djävlar anamma, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin efter att ha kommit överens med SKR om ett 41 månader långt avtal. Foto: Jonas Ekströmer/TT

AVTAL 2020. Kommunal fick igenom extra påslag till yrkesutbildade och ett engångsbelopp på 5 500 kronor. – Det är förbaskat bra. Det är våra medlemmar väl förtjänta av, säger Tobias Baudin.

På tisdagens presskonferens står det klart att avtalet mellan SKR och Kommunal är fyraårigt, eller mer exakt 41 månader, där parterna följer den av industrin satta märket på 5,4 procent fram till den 1 april 2022. Så här: 2 procent från den första november i år, 2 procent ytterligare löneökningar från den 1 april 2022 och 1,4 procent lönepåslag den 1 april 2022. Det sista året är parterna överens om att följa den lönenorm som industriavtalet kommer fram till då.

Utöver detta gäller alltså ett extra lönepåslag till yrkesutbildade.

– Vi yrkade 0,5 procent. Det blev 0,6 procent, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Därtill får Kommunals medlemmar ett engångsbelopp på 5 500 kronor, istället för retroaktiv lön,  förhoppningsvis på löneutbetalningen till jul.

– Det är förbaskat bra. Det är våra medlemmar väl förtjänta av, säger Tobias Baudin. Jag är stolt och nöjd. Det hade inte gått utan medlemmarnas djävlar anamma.

Under pandemin

Johan Ingelskog berättade på presskonferensen att arbetet med att göra heltid till norm fortsätter, att Kommunal fått ned heltidsmåttet för dem som jobbar ständig natt till 34,20 timmar. Dessutom ska de som i vissa fall som under pandemin får ta ut semester under maj eller september – i stället för under juni, juli och augusti –  få 3 000 kronor extra i vissa fall upp till 5 000 kronor extra.

SKR:s förhandlingschef Niclas Lindahl sa sig också vara nöjd med avtalet, särskilt med den långa avtalsperioden:

– Kommunsektorns ekonomi är förstärkt i år och nästa år med statsbidrag, därefter är det osäkert. Därför är det viktigt med den trygghet en lång avtalsperiod innebär.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Elisabet Örnerborg

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna