Konflikten i skärgårdstrafiken avblåst

2017-11-09 09:37 Lena Gunnars  

Den pågående konflikten i skärgårdstrafiken är avblåst. Seko och arbetsgivarorganisationen Almega Tjänsteföretagen har kommit överens om ett nytt avtal.

(Uppdaterad) ”Vi har nu lyckats ro i hamn den fråga som konflikten handlade om, nämligen en extra satsning på de lägst avlönade på avtalsområdet. Detta utan eftergifter i andra delar av avtalet” säger Mats Ekeklint, avtalssekreterare i Seko, i ett uttalande.

Almega Tjänsteföretagen har tidigare sagt  att man under förhandlingarna erbjudit löneökningar  i nivå med arbetsmarknaden i övrigt och högre löneökningar för de som tjänade minst.  

Det nya avtalet är treårigt.

Almega Tjänsteföretagen konstaterar att de opartiska medlarna från Medlingsinstitutet inte lyckades lösa meningsskiljaktigheterna mellan parterna. Almega Tjänsteföretagen valde då att varsla Seko om lockout, men senare under kvällen kunde dock parterna enas om nytt avtal inom ramen för det märke om 6,5 procents kostnadsökningar på tre år.

 ”Jag är väldigt glad att vi kunde träffa ett avtal på märket utan att vårt lockoutvarsel behövde träda i kraft och att konflikten därmed också skulle utvidgats”, säger Almega tjänsteföretagens förhandlingschef Patrik Eidfelt i ett uttalande.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna