Avtalsrörelsen

Kvinnolöner splittrar LO-förbund

GS-facket har liksom IF Metall sagt nej till LO:s kvinnopott på 100 kronor. Som de räknar är den för hög. <br/>– Vi har gått med på att jämställdhetspotten ska vara lägre än den var 2007. Det är den också, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

Publicerad

Det var på ett löneseminarium i förra veckan som GS-fackets avtalssekreterare Tommy Andersson jämförde LO:s generella kvinnopott på 205 kronor i avtalsrörelsen 2007 med årets krav på 100 kronor. Han underströk då att det förra gången var det bättre tider.

Knäckfrågan är hur LO:s representatskap ska tolkas när de inför årets avtalsrörelse sagt att en tredjedel av dem som i genomsnitt tjänar mindre än 22 400 kronor i månaden ska få ta del av kvinnopotten.

– Är 100 kronor en tredjedel så är det i praktiken 300 kronor. Vi satte en siffra på 180 kronor, en tredjedel blev då 60 kronor. Smetar man ut det på alla är det ynkligt lite, men går det till en tredjedel så är det inte lite, förklarade Tommy Andersson.

Särskilt med tanke på GS-fackets 20 procent kvinnor som ligger på 21 500 kronor i månaden och som inte kan få del av kvinnopotten, menade ordförande Per-Olof Sjöö. Och för att komma ifråga för jämställdhetspotten ska genomsnittslönen på avtalsområdet vara lägre än 22 400 kronor i månaden. GS-fackets avtalsområden har högre genomsnittslöner.

Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund har ingen förståelse för industrifackens sätt att räkna med tredjedelar.

– Den diskussion som föregick beslutet om kvinnopott pekade på att det skulle vara de värdediskriminerade grupperna som skulle få del av potten. Där landade vi på att det är ungefär en tredjedel som är värdediskriminerade.

Som värdediskriminerade tar hon som exempel Kommunals undersköterskor.

– En undersköterska tjänar 2 500 kronor mindre i månaden än en industriarbetare. Det är den gruppen vi vill komma åt. Vi vill inte smeta ut potten på alla.

Resonemanget om en tredjedel gällde hur många som skulle ha del av jämställdhetspotten. Det handlade inte om att vi skulle räkna pengar på en tredjedel. Det gällde bara hur många som ska ha del av potten, säger hon.

– Vi har gått med på att jämställdhetspotten ska vara lägre än den var 2007. Det är den också. Då stod den för 0,4 procent av kravet nu 0,2 procent, säger Lenita Granlund.