Avtalsrörelsen

Kyrkans arbetsgivare anklagas för skrämseltaktik

Arbetsgivaren vill införa årsarbetstid för prästerna och slopa de 15 fridagar som de har i kompensation för arbete på helger som infaller på vanliga veckodagar. Foto: TT-Bild

Medlingsförsök har inte hjälp. Svenska kyrkans arbetsgivare vägrar sedan en månad att förhandla med Kyrkans Akademikerförbund om nya löner och villkor för prästerna. Istället inriktar sig arbetsgivarna på en uppgörelse med Vision i den känsliga frågan om prästerna arbetstider.

Publicerad

– Vi för samtal med arbetsgivarna just nu, bekräftar Karl Lundberg, biträdande förhandlingschef på Vision.

Förbundet slöt redan i maj ett treårigt avtal med Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao. Däremot har arbetsgivarna inte lyckas komma överens med Saco-facket, Kyrkans Akademikerförbund, som organiserar merparten av prästerna.  

Nu gör arbetsgivarna upp i den känsliga frågan om de framtida arbetstiderna med Vision och skickar upp Kyrkans Akademikerförbund på läktaren.

Den senaste tidens försök från medlarna att få igång samtalen mellan prästernas fack och arbetsgivarna leder ingen vart.

– Vi är förvånade över arbetsgivarnas nej till fortsatt medling. De kan egentligen inte frånträda medlingen enligt det förhandlingsavtal som vi har sedan 2000, säger Vibeke Hammarström, kansli- och förhandlingschef på Kyrkans Akademikerförbund.

Frågan är så känslig för Skao att varken förhandlingschef eller vd vill uttala sig. Lag & Avtal har försökt att få en kommentar i ett par dagar.

På sin hemsida går arbetsgivarna i dag till hårt angrepp mot Saco-förbundet och kräver tystnad i medierna för att återuppta förhandlingarna. ”Så länge diskussionen i offentligheten fortsätter, är det omöjligt att återuppta förhandlingarna”, skriver Skao.

I den infekterade frågan om arbetstiderna har prästernas 15 extra fridagar blivit en symbolfråga. Dagarna är kompensation för arbete på helgdagar som infaller på vardagar. Dessa fridagar försvinner i Visions avtal vid årsskiftet.

Vad händer med arbetstidsreglerna efter årsskiftet?

– Det är en förhandlingsfråga. Vi måste komma överens om något för att de ska ske en förändring, säger Karl Lundberg, biträdande förhandlingschef.

Står det så i avtalet?

– Det står att vi ska vara överens om något innan nyår och det tänker vi vara.

Förhandlingarna mellan Skao och Kyrkans akademikerförbund har kantats av många hårda ord. Facket har bland annat beskyllt arbetsgivarna för att vilja införa slavliknande förhållanden när de vill införa årsarbetstid för prästerna.

Skaos utgångsbud till Saco-förbundet var mycket tufft. I förhandlingarnas inledning vill arbetsgivarna kombinera årsarbetstid med slopade OB- och övertidsersättningar. De har senare mildrat kravet och hävdat att det enbart var en utgångspunkt i förhandlingarna.

I det dödläge som nu rådet anklagar Kyrkans Akademikerförbund sin motpart för otillåten stridsåtgärd. Anklagelsen grundar sig inte bara på att arbetsgivarna avbrutit förhandlingarna, utan också på att de inte vill genomföra en ordentlig lönerevision i år.

Skaos instruktion är att arbetsgivaren kan förhandla lokalt om facket begär det, men att det inte finns något löneutrymme att förhandla om för 2017.

Enligt Vibeke Hammarström är det ett brott mot kollektivavtalet. Lokala löneförhandlingar ska årligen genomföras och utgångspunkten ska vara industrins märke, som är 2,2 procent i år.

– Vi har skrivit i instruktionen till våra förhandlare att procentsatsen för löneökningar på området kan härledas från de avtal som är tecknade, men framför allt i skrivningarna i förhandlingsavtalet om att industrins märke ska följas.

Skao har varnat arbetsgivarna för att de kan bli tvingade att betala dubbla löneökningar i år om de förhandlar fram nya löner. ”Den arbetsgivare som ändå väljer att ge löneökningar till medlemmar i Kyrkans Akademikerförbund, riskerar att få ge ytterligare en löneökning för 2017 om Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation i framtiden tecknar avtal med Kyrkans Akademikerförbund”, skriver Skao på sin hemsida.

– Vi skulle aldrig göra så. Den lönerevision som vi vill ha genomför gäller för 2017. Vi ser informationen från Skao som ett försök till skrämsel, säger Vibeke Hammarström.