Avtalsrörelsen

Legitimationskrav leder till lärarflykt

Kravet på legitimation har fått lärare att byta yrkesbana. Foto: TT-Bild

Nytt behörighetskrav, en åldrande lärarkår och lågt intresse för lärarutbildningen – inför skolstart ekar det tomt i lärarkorridorerna runt om i landet.

Publicerad

Denna vecka startar undervisningen i grund- och gymnasieskolorna men både i storstäder och på landsbygden saknas lärare. Den 1 juli i år trädde kravet på lärarlegitimation i kraft. Enligt Skolverket har var femte person som arbetar som lärare ingen lärarexamen.

- Kravet på lärarlegitimation har lett till att många som jobbat i skolan sett om sitt hus och bytt jobb, säger Ulla Halling, rektor vid Heby skola, till P1 Morgon.

Inför höstens skolstart är antalet lediga lärartjänster på Arbetsförmedlingen 30 procent fler än vid samma tidpunkt förra året, skriver Dagens Nyheter. Störst är bristen på grundskolelärare, i slutet av juli fanns 2 659 annonser upplagda på Arbetsförmedlingens hemsida.

Utbildningsminister Gustav Fridolin pressades i dagens P1 Morgon på svar om hur den akuta lärarbristen ska lösas. Han ställer sig bakom kravet på lärarlegitimation för betygsättning och fast anställning men menade att fler vägar till läraryrket behövs. En proposition kommer att läggas fram med förslag på hur man kan hitta fler vägar in i läraryrket, något som Skolverket efterfrågar.

- Vi satsar också pengar på att höja kvaliteten på lärarutbildningarna, säger Gustav Fridolin.

Ett län som tycks skonat från lärarbristen är Uppsala, enligt Uppsala Nya Tidning, UNT.

En möjlig förklaring är, enligt tidningen, att det finns en lärarutbildning i länet och att många lärarstudenter etablerar sig i staden under utbildningen. Men enligt Skolverkets prognos kommer Uppsala län behöva 2300 nya lärare de närmaste fem åren, något som oroar lärare, lärarfack, kommunen och rektorer.

– Det här är bara början av krisen, den kommer explodera om fyra till fem år och bli riktigt kännbar, säger Louise Plobeck, ordförande för Lärarförbundet i Uppsala, till UNT.