LO strejkvarslar bemanningsföretag

2020-12-09 11:01 TT  

LO varslar bemanningsföretag anslutna till Almega Kompetensföretagen om konflikt.

I ett första steg handlar det om en blockad mot nyanställningar och övertid, som bryter ut 18 december om ingen överenskommelse nås innan dess. I ett andra steg, från 7 januari, handlar det om strejk för de cirka tusen inhyrda på några enskilda företag som Volvo Cars i Olofström, Marabou i Upplands Väsby, Barilla i Filipstad och Icas lager i Helsingborg för att nämna några.

Enligt varslet är LO-förbunden missnöjda med budet från Almega, som enligt facken skulle ge lägre lön för de uthyrda än de anställda på kundföretagen.

"Det ska inte vara billigare att ta in bemanningsanställda än att ha ordinarie personal. De bemanningsanställda ska inte heller ha sämre villkor. Detta vill inte Kompetensföretagen gå med på", skriver Kent Ackholt, samordningsansvarig på LO för det gemensamma bemanningsavtalet, i ett pressmeddelande.

"LO vill tyvärr inte följa den tecknade pensionsöverenskommelsen om avräkning på kostnaden för införande av avtalspension som har ingåtts mellan Svenskt Näringsliv och LO. De vill ha mer än alla andra på den svenska arbetsmarknaden", svarar Patrik Eidfelt, förbundsdirektör på Kompetensföretagen.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen