Löneökning med 6,8 procent

2013-04-02 13:05 Angelica Söderberg  

En halv miljon anställda får löneökningar på 6,8 procent på tre år, i det ingår avsättningar till deltidspension. Med hjälp av industrimedlarna, opona, lyckades parterna komma överens.

– Det är bra att vi till slut kunde nå en överenskommelse. Avtalet ger stabila planeringsförutsättningar för Sveriges så betydelsefulla exportindustri, säger Teknikföretagens vd Åke Svensson i ett pressmeddelande.

Det betyder att Industrins arbetsgivare har fått igenom krav på större flexibilitet i förläggningen av ordinarie arbetstid. Facken inom industrin ­– GS, IF Metall, Livs, Sveriges Ingenjörer och Unionen – är å andra sidan nöjda med att få gehör för sitt krav på föräldraförsäkring.

- Avtalen ger rimliga förutsättningar för reallöneökningar och uppfyller industrins lönenormerande roll. Ett längre avtal ger stabilitet och möjliggjorde att vi fick framgångar både för arbetstidsfrågan och föräldraförsäkringen, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna