Avtalsrörelsen

Löneökningar på 2,6 procent hittills i år

Lönerna steg med 2,6 procent under årets första månader om man jämför med samma period i fjol, enligt Medlingsinstitutets analys. Det innebär att löneökningen hittills i år är ungefär lika stor som hela löneökningen 2018 på 2,5 procent.

Publicerad

Enligt Medlingsinstitutet har löneökningarna i näringslivet tilltagit något under året, medan det har skett en viss dämpning av löneökningarna i offentlig sektor.

"För offentlig sektor ser vi främst en dämpning av löneökningarna inom staten. En viktig orsak är förskjutningar av revisionstidpunkterna i polisavtalet, vilket under perioden april till september ger tillfälligt låga löneökningar för denna grupp räknat i årstakt", skriver Valter Hultén, ekonom på Medlingsinstitutet i en kommentar.

Inför den annalkande avtalsrörelsen konstaterar Medlingsinstitutet att löneökningarna i centrala avtal har legat på cirka 2 procent sedan 2013, en period då löneökningarna legat på cirka 2,5 procent per år.

"Påslagen i den lokala lönebildningen har därmed varit förhållandevis små, trots en stark konjunktur. Det mesta talar nu för att konjunkturen håller på att mattas av", skriver Medlingsinstitutet.

Läs mer om rapporten på Medlingsinstitutets hemsida.