”Magstarkt växla ner löneökningen för vanligt folk”

2020-02-05 12:04 TT  

Inkomstklyftorna mellan toppdirektörerna i svenska storbolag och vanliga industriarbetare fortsätter att öka, enligt LO:s årliga jämförelse.

De 50 toppdirektörerna hade 2018 en årsinkomst som låg 60,8 gånger högre än en genomsnittlig industriarbetarlön. Året innan var motsvarande siffra 59,2. Och trendmässigt har vd:arna för storföretagen dragit ifrån kraftigt under 2010-talet.

Läs mer: Nu rullar avtalsrörelsen igång på allvar

"LO är mitt i en avtalsrörelse där det ska förhandlas om högre löner för närmare 3 miljoner löntagare. Det är mycket magstarkt att arbetsgivarna vill växla ner löneökningstakten för vanligt folk, när makteliten och vd:arna på de svenska storföretagen fortsätter att dra ifrån mer och mer för varje år", skriver LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i en kommentar.

Snittinkomsten inklusive kapitalinkomster för de 50 toppcheferna var 2018 22,8 miljoner kronor. Industriarbetarlönen låg samtidigt på 375 300 kronor i snitt, enligt LO.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna