”Målarnas semesterkassa olaglig”

2011-01-28 10:52 Johan Fock  

Centrum för rättvisa anmäler målarnas kollektivavtal för Datainspektionen. Man agerar på uppdrag av den lilla målarfirman Colorelit i Visby där ägare och anställda inte vill teckna kollektivavtal. Man ser det som olagligt. Målareförbundet svarar med stridsåtgärder.

Bakom Colorelits nej till Målarnas kollektivavtal ligger dels missnöje med ackordssystemet, dels frågan om semesterkassan som Centrum för rättvisa driver.

Med kollektivavtalet följer en anslutning till semesterkassan som Målarna och arbetsgivarparten, Målaremästarnas Riksförening, har tillsammans. Till kassan måste arbetsgivaren betala in semesterlön tre gånger per år och bifoga uppgifter om alla anställda, även de som inte är med i facket. Det är namn, personnummer, lön, lönesystem, arbetade timmar och frånvaro.

Att samla in dessa uppgifter utan samtycke från personer som inte är medlemmar i facket är ett brott mot personuppgiftslagen, enligt Centrum för rättvisa. Det gäller särskilt uppgifterna om frånvaro och sjukdom, uppgifter som kan betraktas som känsliga.

– När Byggnads inte längre fick ta ut sina granskningsuppgifter började man inhämta uppgifter om såväl medlemmar som icke-medlemmar. Datainspektionen ansåg att det stred mot personuppgiftslagen. Det krävs samtycke, säger Gunnar Strömmer på Centrum för rättvisa.

– Semesterkassan fungerar på samma sätt. Djupare sett är det en föreningsrättskränkning. Man ska inte behöva betala till en organisation som man inte är medlem i.

Arbetsgivarna har delade meningar i fallet Colorelit.

– Vi vill att alla företag ska ha kollektivavtal, säger Björn Hellman, vd på Målaremästarna. Det ger riktiga konkurrensförhållanden.

– Men semesterkassan är otidsenlig och vi vill att den ska försvinna. Vad gäller anmälan så välkomnar vi en granskning av Datainspektionen. Vi vill ha ett system enligt semesterlagen, så som alla andra anställda har.

Förbundssekreterare Micke Johansson på Målarna konstaterar att detta är ingenting som bekymrar honom.

– Semesterkassan strider inte mot svensk lag. Och vi följer svensk lag och kommer att göra det i fortsättningen också.

Vad händer i Visby?

– Från och med tisdag 1 februari är Colorelit i blockad. Vi har inga medlemmar som går i strejk.

70-åring föddes på grund av flytt

Semesterkassan kom till på 30-talet. Bakgrunden var att många målare inte hade fasta anställningar utan flyttade runt. En partsgemensam grupp tillsattes efter avtalsrörelsen 2010 för att utreda kassans framtid. Svenska Målareförbundet vill ha kassan kvar.

Johan Fock

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen