Medlarbud i industrin väcker irritation

2011-11-17 10:23 Elisabet Örnerborg  
IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä Foto: Scanpix

Medlarna har lämnat ett första förslag till parterna inom industrin, som ska svara i morgon, fredag. Vad de ska svara diskuteras nu för fullt i de olika förhandlingsdelegationerna. IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä är irriterad över att Teknikföretagen inte kom med något motbud innan opona trädde in i förhandlingarna.

- Vi har ställt krav på löneökningar på 3,7 procent. Vi har inte fått något motbud, säger Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare.

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe förklarar att de aldrig brukar lämna några bud under opo-perioden. De opartiska ordförandena eller opona, som medlarna i industriavtalet kallas, trädde in i förhandlingarna den 1 november.

- Nu förs diskussionerna med opona inblandade, svarar Anders Weihe lugnt.

Veli-Pekka Säikkälä menar att Teknikföretagen kunde ha lämnat ett bud innan.

- Vi har förhandlat sedan september och inte hört vad arbetsgivarna är beredda att betala. De vill inte tala om hur mycket de är beredda att betala helt enkelt, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Teknikföretagens hänvisningar till det osäkra ekonomiska läget tar Veli-Pekka Säikkälä med ro.

- Vi har väl sällan haft en gemensam uppfattning om läget. Förra gången ville arbetsgivarna titta bakåt, på krisen, nu vill de titta framåt mot nästa eventuella kris för att det gynnar dem.

Han menar att det gäller att hitta en lösning som är långsiktig och hållbar.

Det är inte bara på teknikavtalets område som opona kommit med ett förslag. IF Metall har fått förslag till avtal på alla sina sex avtalsområden. Veli-Pekka Säikkälä vill inte gå närmare in på förslagen, som nu diskuteras i förhandlingsdelegationerna, men säger så mycket som att de liknar varandra.

De övriga facken inom industrin - Unionen, Sveriges Ingenjörer och GS - ska också svara på medlarnas förslag på fredag, klockan 13.00. Pappers, som har valt att inte vara med i det nya industriavtalet, fortsätter dock att förhandla direkt med Skogsindustrierna.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna