Avtalsrörelsen

Medling inledd för personlig assistans

Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal.
Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör på Vårdföretagarna Foto: Jörgen Appelgren

Kommunal varslade i förra veckan om konfliktåtgärder för bransch Personlig assistans. Parterna har inte kunnat komma överens om ett nytt löneavtal. – Vi hoppas att vi kan få till ett avtal innan konflikten bryter ut den 8 september klockan 11, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal.

Publicerad

Varslet berör 40 000 anställda i privat sektor. Varslet stöds nu av LO.
Parterna har tillsammans med revisionsföretaget KPMG tagit fram en beräkning av hur assistansbranschens ekonomi ser ut. Kommunal tolkar siffrorna som att assistansföretagen gör ett rörelseresultat på 4,4 procent, som motsvarade 13 kronor per timme.
Men Vårdföretagarna menar att 13 kronor är en irrelevant siffra, då rörelseresultatet motsvarar vinsten före skatt och innan räntor har betalats. Vårdföretagarna konstaterar att rapporten grundar sig på årsredovisningar för 2015 och att det sedan dess hänt mycket, till exempel har ungdomsrabatten på arbetsgivaravgiften tagits bort och betalningsmodellen från Försäkringskassan ändrats så att ersättningen betalas ut retroaktivt. Något som gjort att flera företag tvingats ta lån, hävdar Vårdföretagarna.
– När vi slöt det förra löneavtalet landade det på 2,3 procent. Men uppräkningen var på 1,05 procent från regeringen. Där diffade det ytterligare. Därför säger vi att läget nu är mycket värre än 2015, säger Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör på Vårdföretagarna, till Lag & Avtal.